Η άγνωστη κυβερνοεπίθεση σε Μαξίμου, ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ

Η άγνωστη κυβερνοεπίθεση σε Μαξίμου, ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ

Πώς έγινε αντιληπτή η επίθεση

Στόχος χάκερ έγιναν τον Απρίλιο του 2019 το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Εσωτερικών, η ΕΥΠ και η Ελληνική Αστυνομία.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» οι άγνωστοι δράστες απέκτησαν πρόσβαση στα εσωτερικών δίκτυα των κρατικών υπηρεσιών και στην ηλεκτρονική τους αλληλογραφία στο πλαίσιο διεθνούς εκστρατείας κυβερνοκατασκοπείας με την κωδική ονομασία «Θαλάσσια Χελώνα» (Sea Turtle).

Η επίθεση έγινε αντιληπτή από στελέχη της ομάδας κυβερνοασφάλειας του τότε πρωθυπουργικού γραφείου, όταν διαπιστώθηκε ασυνήθιστη δυσλειτουργία στη χρήση των emails.

Ακολούθησε άμεση ενημέρωση της Εθνικής Αρχής Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Υποθέσεων (CERT) της ΕΥΠ και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Την ίδια ημέρα μετέβη στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ -ΙΠ) στο Ηράκλειο κλιμάκιο των δύο υπηρεσιών και τεχνικοί του Μαξίμου.

Αξιωματούχος, που μίλησε στην «Καθημερινή» υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψε πως οι υποψίες τους στράφηκαν από την πρώτη στιγμή προς την Κρήτη, κι αυτό διότι εκτιμούσαν ότι η δυσλειτουργία οφειλόταν σε κυβερνοεπίθεση κατά του μητρώου ονομάτων ίντερνετ με κατάληξη .gr και .ελ, την τεχνική υποστήριξη του οποίου είχε το ΙΤΕ, αναφέρει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Παρακαλούμε περιμένετε ...