Βρούτσης: Ενισχύεται ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης 

Βρούτσης: Ενισχύεται ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης 

«Εμείς θέλουμε να κινητροδοτήσουμε την παραμονή στην εργασία»

Τη διαβεβαίωση ότι όχι μόνο παραμένει, αλλά ενισχύεται ο δημόσιος, κοινωνικός και υποχρεωτικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας, έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Βρούτσης, μιλώντας μετά την ακρόαση φορέων από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, οι οποίες επεξεργάζονται το νομοσχέδιο με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)». Θέλουμε να κάνουμε την κοινωνική ασφάλιση πιο ελκυστική από ποτέ και να μπορέσει ο κόσμος να πιστέψει ότι θα λάβει μια αξιοπρεπή σύνταξη στο τέλος του εργασιακού του βίου είπε ο κ. Βρούτσης.

Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις των σχεδόν 40 εκπροσώπων κοινωνικών φορέων, ο κ. Βρούτσης είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αφήσουμε στο παρελθόν την ισοπεδωτική αντίληψη του νόμου Κατρούγκαλου και τη λογική του κανείς να μην έχει κίνητρο να παραμείνει στην εργασία μετά τα 25 χρόνια. Εμείς θέλουμε να κινητροδοτήσουμε την παραμονή στην εργασία και αυτό να ανταμείβεται με καλύτερη πράξη είπε ο υπουργός.

Στην "δικαιολογημένη" αγωνία των φορέων για την προοπτική του νομοσχεδίου, είπε ότι οι μελέτες της Αναλογιστικής Αρχής και του Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνουν βιωσιμότητα του συστήματος έως το 2070.

Ο κ. Βρούτσης στάθηκε στο θετικό κλίμα, που όπως είπε εισέπραξε από τους εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, που για "πρώτη φορά επαινούν και συγχαίρουν" τέτοιο νομοσχέδιο. Επικαλούμενος μάλιστα στοιχεία που παρουσίασε ο εκπρόσωπος των φοροτεχνικών, είπε ότι αποδεικνύεται πόσο ωφελημένοι θα είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι γεωργοί που θα επιλέγουν τι θέλουν να πληρώσουν και τι θα σύνταξη θα πάρουν. Για τους συνταξιούχους που επιθυμούν να εργάζονται είπε ότι από τον τιμωρητικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που έδινε μόνο το 30% της σύνταξης, «επαναφέρουμε το 70%», αλλά όλοι οι συνταξιούχοι πρέπει να είναι προσεκτικοί και να είναι νόμιμοι, διότι «εάν συλληφθούν μη νόμιμοι, θα υπάρχει βαρύ πρόστιμο» ύψους 12 συντάξεων.

Τέλος, απαντώντας στον εκπρόσωπο των εργαζομένων του ΟΑΕΔ για τον αριθμό των ανέργων και τα έσοδα του οργανισμού, είπε ότι η ανεργία δεν μετριέται από την καταγραφή του ΟΑΕΔ, αλλά διά μέσου της ΕΛΣΤΑΤ. Επί ΝΔ έχει μειωθεί στο 16,6%, (πέρυσι ήταν 18,6%), ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις, στο τέλος του 2020 θα είναι στο 15,5-15%, είπε ο κ. Βρούτσης. Όσο για το θέμα της μείωσης των εισφορών μη μισθολογικού κόστους, που ειπώθηκε ότι μειώνουν τα έσοδα του ΟΑΕΔ για προγράμματα κατάρτισης, ο υπουργός είπε ότι η αποκλιμάκωση του μη μισθολογικού κόστους αυξάνει την απασχόληση, και ότι το -0,90% που προωθείται σήμερα θα επεκταθεί σε άλλο -4%, ώστε στο τέλος 2023, να είμαστε στον μέσο όρο της Ευρώπης. Ειδικότερα, δε, για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, είπε ότι η νυν κυβέρνηση έχει άλλη φιλοσοφία και αντί οι πόροι να κατευθύνουν ανέργους στο δημόσιο, θα τους κατευθύνουν στον ιδιωτικό τομέα.