Αυστηρή απάντηση του ΥΠΕΞ στον Τσαβούσογλου για την μειονότητα

Αυστηρή απάντηση του ΥΠΕΞ στον Τσαβούσογλου για την μειονότητα

Η Αθήνα καλεί τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να διαβάσει τη Συνθήκη της Λοζάνης

Αυστηρή απάντηση, ότι στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μια μειονότητα, η μουσουλμανική, δίνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας την αναφορά του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Παράλληλα υπενθυμίζουν στην Άγκυρα τη Συνθήκη της Λοζάνης. «Στην Ελλάδα -που είναι όχι μόνο ιστορικό λίκνο της δημοκρατίας, αλλά και μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα- διαβιοί με όρους απόλυτης ισονομίας και ισοπολιτείας μια μόνο μειονότητα: η μουσουλμανική» σημειώνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: «Αρκεί μια απλή ανάγνωση της Λοζάνης, για να το αντιληφθεί κανείς».

Νωρίτερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τοποθετήθηκε με μία καθυστέρηση σε δηλώσεις του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας από τις 18 Ιανουαρίου, για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγραψε στο Twitter: «Ο Πρόεδρος μιας χώρας που λέγεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας, αποκάλεσε ξανά τη μουσουλμανική "τουρκική" μειονότητα ως ελληνική μουσουλμανική μειονότητα. Παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ό,τι κι αν λέτε η “τουρκική” μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι “τουρκική” εδώ και αιώνες και τουρκική θα παραμείνει “τουρκική”».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος στις 18 Ιανουαρίου επισκεπτόμενος τον Έβρο και συγκεκριμένα το Διδυμότειχο, υπενθύμισε στην Άγκυρα, τη βασική διάκριση την οποία έκανε η Συνθήκη της Λοζάνης ιδίως σε ότι αφορά στη φύση των ανθρώπων που κατοικούν στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θράκη αλλά και στους Έλληνες της Τουρκίας.

«Ό,τι και να λέγεται από οποιαδήποτε πλευρά μια είναι η αλήθεια κατά το διεθνείς δίκαιο και αυτή η αλήθεια είναι αδύνατον να παραγραφεί με οποιονδήποτε τρόπο . Η αλήθεια είναι πως κατά τη Συνθήκη της Λοζάνης, η Μουσουλμανική Μειονότητα η οποία ζει στη Θράκη είναι θρησκευτική μειονότητα δεν είναι εθνική μειονότητα με κανέναν τρόπο», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Παρακαλούμε περιμένετε ...