Kατατέθηκε το ασφαλιστικό – Τι αλλάζει σε μισθούς και συντάξεις

Kατατέθηκε το ασφαλιστικό – Τι αλλάζει σε μισθούς και συντάξεις

Οι αλλαγές σε ασφαλιστικές εισφορές, ύψος συντάξεων και αναπλήρωση

Κατατέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με το οποίο επέρχονται αλλαγές στον «νόμο Κατρούγκαλου» και το οποίο εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Με το νομοσχέδιο επέρχονται αυξήσεις στις συντάξεις, όσων έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, μέσω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης που καθορίστηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου. Αυξήσεις προβλέπονται και για τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες είχαν μειωθεί το 2016 για όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ. Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα δοθούν αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου 2019.

Οι ασφαλιστικές εισφορές αποσυνδέονται από το ύψος του εισοδήματος και τον κατώτατο μισθό. Καθορίζονται νέες κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών (για σύνταξη και υγεία), με την κατώτατη στα 210 ευρώ τον μήνα και την υψηλότερη στα 566 ευρώ, ενώ οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέγουν κάθε χρόνο την κατηγορία στην οποία θα ασφαλισθούν.

Παράλληλα, προβλέπονται χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Με άλλη διάταξη του σχεδίου νόμου, από την 1η Ιουνίου 2020 οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών (με πλήρη απασχόληση) μειώνονται κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες. Ακόμα, οι συνταξιούχοι που εργάζονται θα εισπράττουν πλέον το 70% της σύνταξής τους αντί το 30% που ίσχυε.

Δείτε το νομοσχέδιο ΕΔΩ

Δείτε την αιτιολογική έκθεση ΕΔΩ