Υπόθεση Novartis: Ζητούν από τους προστατευόμενους μάρτυρες να καταθέσουν χωρίς κουκούλα

Υπόθεση Novartis: Ζητούν από τους προστατευόμενους μάρτυρες να καταθέσουν χωρίς κουκούλα

Οι ίδιοι αρνούνται με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ακόμη και με βίαιη προσαγωγή ενώπιον των βουλευτών

Με ακάλυπτα τα πρόσωπά τους αναμένεται να καταθέσουν την Τρίτη στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, κάτι με το οποίο συμφώνησαν οι μετέχοντες βουλευτές, εκτός αυτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι αύριο τα μέλη περιμένουν να προσέλθει ο μάρτυρας με το ψευδώνυμο «Μάξιμος Σαράφης» και ακολούθως η «Αικατερίνη Κελέση», αν και μετά τις τελευταίες εξελίξεις μένει να αποδειχθεί εάν και κατά πόσο θα προσέλθουν οικειοθελώς (η επόμενη λύση είναι αυτή της βίαιης προσαγωγής).

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μπουγάς φέρεται να υποστήριξε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα πρέπει να καταθέσουν κανονικά στο Κοινοβούλιο χωρίς κουκούλες και όχι απομονωμένοι σε κάποιο άλλο μέρος με αλλοιωμένη φωνή, ενώ όπως υποστηρίζει ο νόμος περί προστασίας καταρτίστηκε προκειμένου να προστατεύονται από το οργανωμένο έγκλημα και όχι από τους ψηφισμένους εκπροσώπους του έθνους.

Με την άποψη αυτή ωστόσο διαφώνησε η αξιωματική αντιπολίτευση που κρίνει ότι με αυτό τον τρόπο, με το να παρουσιαστούν δηλαδή οι μάρτυρες ενώπιον των βουλευτών, είναι «σαν να τους ρίχνουμε βορά στα σκυλιά. Η απόπειρα εξέτασης των μαρτύρων χωρίς κάλυψη των χαρακτηριστικών τους προσβάλλει το νομικό κόσμο της χώρας μας».

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες με επιστολή τους στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Ελληνικής Αστυνομίας εκφράζουν αντιρρήσεις για τον τρόπο που θέλουν να τους εξετάσουν οι βουλευτές της Προανακριτικής, με τον «Μάξιμο Σαράφη» να επισημαίνει ότι στην κατάθεση που είχε δώσει τον περασμένο Δεκέμβριο στους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου χρησιμοποιήθηκαν τεχνικά μέσα ώστε να μην προδοθεί η ταυτότητά του.

Παρακαλούμε περιμένετε ...