Συναντήσεις Παναγιωτόπουλου με αμερικανούς αξιωματούχους στο Μόναχο

Συναντήσεις Παναγιωτόπουλου με αμερικανούς αξιωματούχους στο Μόναχο

Στο επίκεντρο η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ

Με αμερικανούς αξιωματούχους με τους οποίους συζήτησε τη σταρτηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, είχε ο υπουργός Εθνική Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο της 56ης Διάσκεψης Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο στις 14 και 15 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε άτυπες σύντομες συναντήσεις με αξιωματούχους των συμμετεχόντων, όπως με τους ομολόγους του, του Λιβάνου και της Γεωργίας, τον κοινοβουλευτικό υφυπουργό Αμύνης της Γερμανίας και τον επικεφαλής των Πολιτικών Στρατιωτικών Υποθέσεων του Ισραήλ.

Στη δεύτερη ημέρα των εργασιών, συμμετείχε στο πρόγευμα εργασίας από το “Think Tank Cohen Group”, όπου μίλησε ο Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR), Πτέραρχος Τεντ Ουώλτερς και συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόσι, Αμερικάνοι βουλευτές, Γερουσιαστές και υπουργοί Άμυνας από Ευρωπαϊκά κράτη, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Μετά το πέρας του προγεύματος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συνάντηση με τους Αμερικάνους Γερουσιαστές, κ.κ. Τζέιμς Ινχούφ, Ρότζερ Ουΐκερ, Μάικ Ρουντς, Κέβιν Κράμερ, Τζων Μπούζμαν και τους βουλευτές, Τζων Φ. Κέλλυ και Τίμοθυ Λη Ουώλμπεργκ. Συζητήθηκαν η στρατηγική σχέση της Ελλάδος με τις ΗΠΑ, η σημασία του προσφάτως υπογραφέντος Πρωτοκόλλου Τροποποιήσεως της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας (MDCA) για την εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό και αμυντικοτεχνικό τομέα και την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας.

Υπογραμμίστηκε επίσης η συμβολή των τριμερών σχημάτων συνεργασίας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την προαγωγή της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.