Επίθεση Παφίλη και Τσακαλώτου στην κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ

Επίθεση Παφίλη και Τσακαλώτου στην κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ

Για αναγγελτήριο θανάτου της επιχείρησης έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ

Έντονη κριτική άσκησε στην κυβέρνηση για την τροπολογία που σχετίζεται με τη ΛΑΡΚΟ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, λαμβάνοντας το λόγο μετά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.

«Ήρθατε με κατηγορητήριο και αγγελτήριο θανάτου της ΛΑΡΚΟ. Ποιος δημιούργησε τα προβλήματά της; Εσείς δεν κυβερνούσατε τη χώρα και λέτε, ότι φταίνε οι εργαζόμενοι, με τόσους νεκρούς και ανάπηρους από τη δουλειά τους στη ΛΑΡΚΟ; Εσείς δεν διορίζατε τις διοικήσεις και τα "γκόλντεν μπόις" που υποβάθμισαν τη ΛΑΡΚΟ για να παραδοθεί στους ιδιώτες;» είπε ο κ. Παφίλης.

Συνέχισε δε στο ίδιο ύφος, λέγοντας ότι «χρήματα για τη στήριξη της ΛΑΡΚΟ υπάρχουν, όπως υπήρξαν για τον Μποδοσάκη, που πήρε την επιχείρηση και την άφησε, όταν έπρεπε να την εκσυγχρονίσει». Σημείωσε δε, ότι υπάρχει σχέδιο για την ανάπτυξη της εταιρείας, που περιλαμβάνει την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα και κοβαλτίου, μέταλλα που έχει αποδείξει η εταιρεία, ότι μπορεί να παράξει.

«Έτσι θα ξεφύγει η ΛΑΡΚΟ από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις του νικελίου και την καταλήστευση των γαλλογερμανικών εταιρειών, που έπαιρναν φθηνά το ελληνικό νικέλιο και το γύρναγαν στην Ελλάδα σε ακριβές τιμές» είπε. Όσο για τους μισθούς των εργαζομένων, είπε ότι το 80% παίρνουν 700 με 1.000 ευρώ καθαρά σε πολύ δύσκολες συνθήκες, «με το κεφάλι στην καρμανιόλα, στις περιστροφικές στα καμίνια». Τέλος, χαρακτήρισε ναρκοπέδιο για την κυβέρνηση τη ΛΑΡΚΟ, λέγοντας ότι όλη η Στερεά Ελλάδα είναι απέναντι στην κυβέρνηση.

Για τροπολογία που στερείται πλαισίου και αξιών μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Εάν η ΛΑΡΚΟ είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα, γιατί δε το φέρατε σε νομοσχέδιο, να έρθουν και φορείς να το συζητήσουμε;» ρώτησε ο κ. Τσακαλώτος. Στη επισήμανση των κ.κ. Σταϊκούρα και Χατζηδάκη, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα και ο ίδιος είχαν ενημερώσει την ΕΕ, ότι ψάχνουν για ιδιώτη επενδυτή, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «εμείς δεν έχουμε άποψη, ότι οι επενδύσεις συνοδεύονται με μείωση θέσεων εργασίας. Εμείς στο σχέδιό μας είχαμε επιλύσει το θέμα των κρατικών ενισχύσεων, που εσείς δημιουργήσατε».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είπε ότι η ΝΔ έχει σταθερές αξίες και αρχές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «ανεμοδούρες». Επανέλαβε μάλιστα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέλαβε καμία συγκεκριμένη πρωτοβουλία για τα θέματα, που ναι μεν δεν δημιούργησε, αλλά διόγκωσε και δεν έλυσε.