Ακάρ: Η Ελλάδα να τηρήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας

Ακάρ: Η Ελλάδα να τηρήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας

Προκαλεί εκ νέου ο Τούρκος υπουργός Άμυνας για τα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο

Επανέρχεται στο θέμα των νησιών του Αιγαίου, την κυριότητα των οποίων αμβισβητεί η Τουρκία, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακαρ, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet.

«Ο τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας είναι να δυσκολέψει την επίλυση των προβλημάτων σε κοινό επίπεδο» αναφέρει και προσθέτει: «Έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936 και έχει παραβιάσει τις συνθήκες. Παράλληλα, με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο, ισχυρίζεται πως ο εναέριος της χώρος είναι 10 μίλια, ενώ τα χωρικά της ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια».

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας μάλιστα καλεί την Ελλάδα «να τηρήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας», σαν να είναι η χώρα μας αυτή που προκαλεί στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε από την Ελλάδα που είναι και σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ να παραμείνει πίστη στις σχέσεις καλής γειτονίας και στις συνθήκες που έχει υπογράψει».

Την ίδια ώρα, επαναφέρει τη σκληρή ρητορική της Άγκυρας, λέγοντας ότι «στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο, αλλά ούτε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας. Δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου, αν δεν είμαστε μέσα κι εμείς». Καταλήγει δε τονίζοντας, ότι «στην Κύπρο είμαστε εγγυήτρια δύναμη και θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας, όπως και των Τουρκοκυπριων αδελφών μας. Κανένας να μην τεστάρει την ισχύ και την δύναμη μας».

Παρακαλούμε περιμένετε ...