Παππάς: Δεν θα αφήσουμε να γονατίσει η οικονομία για να «καθαρίσουν» οι τράπεζες

Παππάς: Δεν θα αφήσουμε να γονατίσει η οικονομία για να «καθαρίσουν» οι τράπεζες

Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο «Ηρακλής»

«Η οικονομία δεν υπάρχει για να εξυπηρετεί τις τράπεζες. Το αντίστροφο ισχύει», τόνισε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, εκφράζοντας την αντίθεση του κόμματος στο σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Παππάς χαρακτήρισε ουσιαστικά αδιαφανές το σχέδιο της κυβέρνησης για την εξυγίανση των οικονομικών στοιχείων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, λέγοντας ότι «το σχέδιο "Ηρακλής" υλοποιείται με τις πλάτες του δημοσίου. Η δημοκρατική Πολιτεία έχει δικαίωμα και υποχρέωση να αξιώνει, δια των οργάνων της, απόλυτη διαφάνεια».

Σύμφωνα με τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλο κενό στο σχέδιο αποτελεί η απουσία αναπτυξιακής στρατηγικής, η οποία δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ακόμη, χαρακτήρισε σημαντική παράλειψη την απουσία μελέτης επιπτώσεων του σχεδίου στην πραγματική οικονομία.

«Η οικονομία δεν υπάρχει για να εξυπηρετεί τις τράπεζες. Το αντίστροφο ισχύει. Οι τράπεζες υπάρχουν, για να εξυπηρετούν την οικονομία» τόνισε ο κ. Παππάς και συμπλήρωσε: «Δεν θα αφήσουμε να γονατίσει η οικονομία για να εκκαθαριστούν τα βιβλία των τραπεζών».

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε, ότι το 40% των νοικοκυριών αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις δαπάνες κατοικίας και έθεσε τα εξής ερωτήματα στην κυβέρνηση:

- Πόσα δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία έχουν περάσει στους εξυπηρετητές και πόσοι πλειστηριασμοί υπολογίζεται για φέτος;

- Τι θα κάνουν οι τράπεζες με τις χρεώσεις στα ΑΤΜ και τις προμήθειες στις συναλλαγές;

- Θα μπει στη συζήτηση το δικαίωμα προτίμησης; Θα απαιτηθούν επιπλέον εγγυήσεις πέραν των 12 δισ. ευρώ, όπως καταλάβαμε από χθεσινή δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας;

- Γνώριζαν οι διοικήσεις των τραπεζών και οι εξυπηρετητές το σχέδιο πριν αυτό έρθει στη Βουλή; Και αν ναι, υπήρξε συμβολή τους στη διαμόρφωσή του;