Κοντοζαμάνης: Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κρούσματος κοροναϊού

Κοντοζαμάνης: Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κρούσματος κοροναϊού

«Έχουμε εμπειρία από το παρελθόν, υπάρχουν σαφείς οδηγίες τόσο από το υπουργείο Υγείας»

«Είμαστε πανέτοιμοι, έχουν ήδη οριστεί και νοσοκομεία αναφοράς ανά την επικράτεια για να αντιμετωπίσουμε τυχόν περιστατικά και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» για το σχέδιο αντιμετώπισης πιθανού κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα.

«Είμαστε έτοιμοι, έχουμε εμπειρία από το παρελθόν, υπάρχουν σαφείς οδηγίες τόσο από το υπουργείο Υγείας, όσο και από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και άλλα συναρμόδια υπουργεία, υπάρχει ετοιμότητα, ακολουθούμε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, εάν προκύψει κάποιο περιστατικό στη χώρα μας, θα το αντιμετωπίσουμε με επιτυχία», διαβεβαίωσε ο υπουργός.

«Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλουμε τον κόσμο, πρέπει να καθησυχάζουμε τον κόσμο, εμείς δεν εφησυχάζουμε βέβαια στις προσπάθειές μας, αλλά πρέπει να είμαστε καθησυχαστικοί», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «σε κάθε περίπτωση πρόκειται για έναν ιό, ο οποίος έχει χαμηλή θνητότητα και είναι αντιμετωπίσιμος» και «είμαστε σε επαγρύπνηση, έχουμε πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα, είμαστε σε επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που δίνει τις οδηγίες, είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα».

Σχετικά με τη συνεννόηση με άλλα υπουργεία ο υφυπουργός ανέφερε ότι «όλη η κυβέρνηση ενημερώνεται πλήρως», ενώ «έχει γίνει σύσκεψη με την υφυπουργό Παιδείας και με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, έχουν δοθεί σαφείς εντολές στα σχολεία της χώρας, έχουν δοθεί εντολές στις εισόδους της χώρας, υπάρχει ενημερωτικό υλικό, υπάρχουν άνθρωποι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη», καθώς «το έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν, έχουμε την εμπειρία και ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε».

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα υπάρξει κάποιο περιστατικό στη χώρα, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι θα το αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο υφυπουργός, παρατηρώντας ότι «πάντα σε παγκόσμιο επίπεδο τα μέσα δημιουργούν έναν πανικό, αλλά πιστεύω ότι μέχρι στιγμής και τα ΜΜΕ επιδεικνύουν τη δέουσα σοβαρότητα και αντιμετωπίζεται το θέμα όπως πρέπει».

Σε ό,τι αφορά εξάλλου την εποχική γρίπη ο κ. Κοντοζαμάνης επισήμανε: «Έχουμε καταφέρει κι έχει εμβολιαστεί φέτος 1 εκατομμύριο πληθυσμός περισσότερος σε σχέση με πέρυσι και πιστεύω ότι έχει χτιστεί επαρκές τείχος ανοσίας και θα πάει καλά η φετινή χρονιά. Μην ξεχνάμε ότι Γενάρη- Φλεβάρη είναι οι μήνες της έξαρσης, υπάρχουν κρούσματα, αλλά μέχρι στιγμής αντιμετωπίζεται το ζήτημα με επάρκεια».