«Θα ασκήσουμε βέτο πριν φτάσει στο Συμβούλιο Κορυφής η συμφωνία για τη Λιβύη»

«Θα ασκήσουμε βέτο πριν φτάσει στο Συμβούλιο Κορυφής η συμφωνία για τη Λιβύη»

«Κακώς δεν προσκληθήκαμε στη Διάσκεψη του Βερολίνου» τόνισε ο πρωθυπουργός

Στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επικείμενη διάσκεψη στο Βερολίνο για την Λιβύη, στην οποία δεν έχει προσκληθεί η Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε σχετικά: «Κακώς δεν προσεκλήθη η Ελλάδα στη Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη, είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι η χώρα είναι παράγοντας σταθερότητας και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη αν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα θα ασκήσει βέτο και στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής», τόνισε.

Είπε πως έχει αποστείλει επιστολές στην ΕΕ, έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κ. Μέρκελ και θα μιλήσει και αύριο με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει λύση με την Τουρκία τότε θα παραπεμφθεί στη Χάγη μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κανένα άλλο ανύπαρκτο θέμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η Τουρκία προκαλεί, επειδή απομονώνεται» ενώ ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει ισχυρούς συμμάχους».

«Θα πράξω ότι χρειάζεται» είπε ο πρωθυπουργός εάν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος και πρόσθεσε πως προηγουμένως θα πράξει ότι χρειάζεται για να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Υπογράμμισε πως κατέστησε απόλυτα σαφές στον πρόεδρο Τραμπ τις κόκκινες γραμμές της χώρας. Είπε πάντως ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί.