Μητσοτάκης σε Τραμπ: Πάντοτε οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται στην Ελλάδα

Μητσοτάκης σε Τραμπ: Πάντοτε οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται στην Ελλάδα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε όλα τα θέματα ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών

Ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και οι επενδύσεις στη χώρα μας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας. Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη, ο Τραμπ είπε: «Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσταστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε».

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε, πως είναι «στενότερες παρά ποτέ». Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Η Αθήνα αναμένει την υποστήριξή σας. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος στον οποίο η Ουάσιγκτον μπορεί να βασίζεται», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου απευθυνόμενος στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρωθυπουργός είπε, ότι «η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση, ενώ τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο.

«Έχουμε εκπληκτικές σχέσεις. Είστε ένα έθνος που έχει κάνει μια τεράστια οικονομική επιστροφή. Θα συζητήσουμε και είμαι σίγουρος ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να μου πει. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις διμερείς μας σχέσεις», είπε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα γεωπολιτικά είπε ότι «στο πεδίο της άμυνας έχουμε προοδεύσει παρά πολύ, ιδιαιτέρως στο ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει και πως η νέα κυβέρνηση μείωσε φόρους. «Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά», πρόσθεσε ενώ ζήτησε από τον πρόεδρο Τραμπ τη στήριξη του ώστε να έρθουν αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. «Να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία ώστε οι άνθρωποι να νιώσουν τη διαφορά», συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο αγοράς μαχητικών F-35, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται, αλλά θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες στη χώρα.

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο Ντόναλαντ Τραμπ, εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση αυτή και του έδωσε συγχαρητήρια για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. «Από απόψεως ποσοστού, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο. Είναι τεράστια ανάκαμψη και τα έχετε καταφέρει πάρα πολύ καλά» είπε.