Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Τα θέματα που θα θέσει στον Αμερικανό Πρόεδρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος με τη σύζυγό του, Μελάνια, περίμεναν στην είσοδο του Λευκού Οίκου τον Έλληνα πρωθυπουργό με τη σύζυγό του, Μαρέβα, με τους οποίους έβγαλαν τις καθιερωμένες φωτογραφίες. Εν συνεχεία πέρασαν στο εσωτερικό, όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατευθύνθηκαν στο Οβάλ Γραφείο, όπου έχουν κατ' ιδίαν συζητήσεις.

Σε δηλώσεις του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες πριν ξεκινήσει η κατ' ιδίαν συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης είπε, ότι η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αναμένει την υποστηριξη των ΗΠΑ. Ανέφερε επίσης, πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος και πως οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε αυτήν.

Στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη, ο Τραμπ είπε: «Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσταστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε».

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε, πως είναι «στενότερες παρά ποτέ». Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Στην κατ' ιδίαν συνάντηση που θα ακολουθήσει , ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να του θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας το ζήτημα της ασφάλειας του αγωγού EastMed, την διακρατική συμφωνία για τον οποίο επικρότησαν οι ΗΠΑ. Επίσης, θα θέσει το θέμα της εμπλοκής της Άγκυρας στα εσωτερικά της Λιβύης και την χάραξη κοινών θαλασσίων ζωνών με την κυβέρνηση της Τρίπολης, κατά παράβασης του Διεθνούς Δικαίου.

Οι δύο άνδρες θα έχουν επίσης συνομιλίες σχετικά με την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, με αφορμή την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή και τις απειλές του Ιράν κατά των ΗΠΑ, μετά την δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της Ελλάδας για εξοπλιστικά προγράμματα, όπως την προμήθεια των F-35.

Ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει ακόμη τον Ντόναλντ Τραμπ για το επενδυτικό τοπίο στην Ελλάδα με έμφαση στην ενέργεια, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις.