Χατζηδάκης για διακοπές ρεύματος: Έντονα καιρικά φαινόμενα, πεπαλαιωμένο δίκτυο, έλλειψη επενδύσεων

Χατζηδάκης για διακοπές ρεύματος: Έντονα καιρικά φαινόμενα, πεπαλαιωμένο δίκτυο, έλλειψη επενδύσεων

«Η ΔΕΗ έχει αποφύγει τα χειρότερα»

Στην κακοκαιρία, το πεπαλαιωμένο δίκτυο και την έλλειψη επενδύσεων τα προηγούμενα χρόνια απέδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση που καταγράφονται σε περιοχές της χώρας. Μιλώντας στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Παραπολιτικά 90,1 και ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε, εξάλλου, ευχαριστίες προς το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ για την υπερπροσπάθεια που γίνεται σε αντίξοες συνθήκες.

«Όταν έχουμε κακοκαιρία προφανώς παντού, σε όλον τον κόσμο, έχουμε προβλήματα. Στην Ελλάδα επίσης, το 90% του δικτύου είναι εναέριο και ως εκ τούτου αυτός είναι ένας παράγοντας επιβάρυνσης. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια μέσα σε αντίξοες συνθήκες και αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται. Είναι προφανές ότι όταν δεν επενδύεις επί χρόνια και αφήνεις μια επιχείρηση να απαξιώνεται, τελικά έχεις και τέτοιου είδους προβλήματα», τόνισε ο υπουργός.

Υπογράμμισε ότι στη χαμηλή τάση σημειώθηκαν περί τις 3.000 βλάβες και ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει κινητοποιήσει 230 συνεργεία και 30 συνεργαζόμενες εργολαβικές εταιρείες, με συνολικό αριθμό τεχνικού προσωπικού που έφτανε και φτάνει τα 1.000 άτομα, προκειμένου να επιτευχθεί όσο το δυνατό ταχύτερα η επανα-ηλεκτροδότηση όλων των περιοχών.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και τις συνεργαζόμενες με το ΔΕΔΔΗΕ εταιρείες, αλλά κυρίως τους εναερίτες του ΔΕΔΔΗΕ, διότι πρέπει να λέμε ευχαριστώ στους ανθρώπους που βοηθάνε, που ανέβαιναν με τα χιόνια και με τη θύελλα πάνω στις κολώνες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Αυτά να τα λέμε, μην λέμε μόνο τα κακά», ανέφερε ο υπουργός.

Επεσήμανε ότι ενώ θα έπρεπε να γίνονται επενδύσεις ετησίως στον ΔΕΔΔΗΕ πάνω από 200 εκατ., όλα τα τελευταία χρόνια γίνονταν γύρω στα 130 εκατ., το πολύ 150 εκατ. « Αυτό, λοιπόν, κάπου αντανακλάται και αντανακλάται σε αυτές τις περιπτώσεις».

«Το καλοκαίρι», σημείωσε χαρακτηριστικά, «έλεγαν ότι καταστροφολογούσα για τη ΔΕΗ. Σήμερα αποδεικνύεται ότι είχα δίκιο. Υπήρχε μια ομοβροντία -όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ- ότι ο Χατζηδάκης καταστροφολογεί και προσπαθεί να απαξιώσει τη ΔΕΗ. Εδώ αποδεικνύεται νομίζω ότι είχα απόλυτο δίκιο».

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως η ΔΕΗ έχει αποφύγει τα χειρότερα, υπενθυμίζοντας ότι η μετοχή της ΔΕΗ όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα 7 ευρώ, την παρέδωσε στις ευρωεκλογές στο 1,2 ευρώ και τώρα είναι πάνω από 4 ευρώ.

Επανέλαβε εξάλλου, ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ μέχρι 49% με αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας «για μην βρούμε μόνο θεσμικούς, αλλά και στρατηγικούς επενδυτές».