Δένδιας: Και η Σ. Αραβία ανησυχεί για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Δένδιας: Και η Σ. Αραβία ανησυχεί για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Συνάντηση με τον βασιλιά Σαλμάν είχε ο υπουργός Εξωτερικών

Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στη Σαουδική Αραβία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον βασιλιά Σαλμάν και τον υπουργό Εξωτερικών, Φαϊσάλ μπιν Ραχμάν.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας της Σαουδικής Αραβίας, κ. Jubeir και ο επικεφαλής του επενδυτικού Ταμείου της Σαουδικής Αραβίας και ορόεδρο του πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco, κ. Rumayyan. Αμέσως μετά ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε την επίσκεψη «εξαιρετικά επιτυχή».

Όπως είπε, συζήτησε με τον βασιλιά Σαλμάν τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στη Μεσόγειο, μετά την υπογραφή των δύο memoranda μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Ο κ. Δένδιας τόνισε, ότι «έχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda αυτά δημιουργούν πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε από κοινού να παρακολουθούμε την κατάσταση και θα έχουμε επαφές για συντονισμό ενεργειών, από εκεί και πέρα».

Ερωτηθείς αν συμμερίζονται από τη σαουδαραβική πλευρά τις ανησυχίες, που υπάρχουν για την κατάσταση στη Λιβύη και την παρέμβαση της Τουρκίας εκεί, ο κ. Δένδιας είπε, ότι «το γεγονός ότι με δέχτηκε ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, κάτι σημαίνει. Όπως επίσης, κάτι σημαίνει, ότι έχουμε κοινή αντίληψη, για κάτι που είναι αρκετά μακριά από τα σύνορά τους, στη Μεσόγειο. Νομίζω, ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα με ιδιαίτερες γεωπολιτικές ευαισθησίες. Καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά, πως αυτά τα δύο memoranda λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή».

Ο υπουργός Εξωτερικών επαινέσε τη σαουδαραβική ηγεσία, για την ψύχραιμη στάση -όπως είπε- την οποία τήρησε κατά την πρόσφατη επίθεση με πύραυλους εναντίον των εγκαταστάσεων της Aramco, επίθεση -όπως είπε- «η οποία απειλεί όχι μόνο την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και την οικονομία ολόκληρου του πλανήτη». «Η Σαουδική Αραβία είναι ένα κράτος-κλειδί για την περιοχή και όλα τα κράτη του κόσμου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ασφάλειά της και την εδαφική της ακεραιότητα» πρόσθεσε.