Κ. Μητσοτάκης: Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Κ. Μητσοτάκης: Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

«Η Άγκυρα είναι αυτή που δεν σέβεται το δίκαιο της θάλασσας, όχι εμείς»

«Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να αντιμετωπίζει μόνη της το προσφυγικό. Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα του Δουβλίνου. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια σύμβαση για το άσυλο και την μετανάστευση, όπως είχε υποσχεθεί η Κομισιόν, και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με δίκαιο επιμερισμό βαρών» τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.

Σε ερώτηση για το αν φοβάται «θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία απαντά.«'Οχι. Φυσικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα, αλλά αν φοβάμαι; Όχι, δεν φοβάμαι.  Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου. Αναφερθήκατε στη λέξη «κρίση». Θεωρώ ότι έχουμε μια οξυμένη κατάσταση. Αυτό που υπεγράφη με τη Λιβύη είναι παράνομο και άκυρο. Όλοι συμφωνούν σε αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αμερική, η Ρωσία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι προκλητικό και παράνομο. Συνεπώς, θεωρώ ότι η Τουρκία θα απομονώνεται όλο και περισσότερο σε αυτό το ζήτημα. Καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε να συνομιλήσουμε, αλλά δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Γιατί, εμείς σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο.

Η Τουρκία είναι αυτή που δεν σέβεται το δίκαιο της θάλασσας, όχι εμείς», τονίζει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.

Για το προσφυγικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημειώνει: «Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να αντιμετωπίζει μόνη της το προσφυγικό. Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα του Δουβλίνου. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια σύμβαση για το άσυλο και την μετανάστευση, όπως είχε υποσχεθεί η Κομισιόν, και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με δίκαιο επιμερισμό βαρών».

Τέλος, μιλώντας για την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει στη Γερμανική εφημερίδα: «Η ελληνική κρίση θα τελειώσει επιτέλους οριστικά, εάν η Ελλάδα αναπτυχθεί γρήγορα». Ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει ακόμη ότι «τα χρέη της Ελλάδας θα αποπληρωθούν και κομβικό σημείο σε αυτό είναι η ανάπτυξη της χώρας» ενώ επισημαίνει ότι για πρώτη φορά, η Ελλάδα δανείστηκε βραχυπρόθεσμα με αρνητικό επιτόκιο. «Ποιος θα πίστευε ότι αυτό θα ήταν δυνατόν πριν από μερικούς μήνες; Σε κάποια στιγμή το 10ετές ομόλογό μας διαπραγματευόταν σε χαμηλότερη απόδοση από το ιταλικό ομόλογο», δήλωσε χαρακτηριστικά, στην Bild, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.