Πού καταλήγει ο Κ. Μητσοτάκης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Πού καταλήγει ο Κ. Μητσοτάκης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση του προσώπου

Στην τελική ευθεία αναμένεται να μπει μετά τις γιορτές το θέμα του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει τον Φεβρουάριο του 2020, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του για τον «εκλεκτό».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει το πρόσωπο για τη θέση του ΠτΔ προς τα τα τέλη του Ιανουαρίου και πριν την κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου, που είναι δεδομένο ότι μπορεί να πυροδοτήσει πολιτικές αναταράξεις.

Καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του προσώπου αναμένεται να παίξουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», ενώ οι εξελίξεις που δημιουργούν τα νέα δεδομένα στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας, απομακρύνουν το ενδεχόμενο να προταθεί ένα μη πολιτικό πρόσωπο.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να «βρίσκεται σε συντονισμό» με τον πρωθυπουργό για τα εθνικά θέματα, αλλά και να είναι σε θέση να υποστηρίξει με απόλυτη επάρκεια τις εθνικές θέσεις στο εξωτερικό, ενώ αναφορικά με το προφίλ του τονίζουν ότι θα πρέπει να κομίζει κάτι «νέο» και να μην συνδέεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με την οικονομική κρίση, αλλά και να είναι σε θέση να στηριχτεί και από κόμματα πέραν της Νέας Δημοκρατίας.

Τέλος, τονίζεται ότι βούληση του κ. Μητσοτάκη να προτείνει πρόσωπο που θα μπορεί να τύχει ευρύτερης συναίνεσης, πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Πολλά είναι τα ονόματα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας,, χωρίς να θεωρείται απίθανη και η επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι η Φώφη Γεννηματά είχε σε ανύποπτο χρόνο δηλώσει ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξετάζονται τα ονόματα των Κώστα Σημίτη, Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου, στους οποίους αναφέρθηκε δημοσίως την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για το αξίωμα.