Βαρουφάκης: Ανεύθυνη υπακοή στην τρόικα και διευκόλυνση ύποπτων φοροφυγάδων

Βαρουφάκης: Ανεύθυνη υπακοή στην τρόικα και διευκόλυνση ύποπτων φοροφυγάδων

Σκληρή κριτική του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 στο φορολογικό νομοσχέδιο

Επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου κατηγορώντας την για «ανεύθυνη υπακοή στη Τρόϊκα και στην διεθνή ολιγαρχία», αλλά και για «διευκόλυνση ύποπτων φοροφυγάδων».

Παράλληλα έκανε λόγο για «φιλοδωρηματική πολιτική», που γίνεται -όπως είπε- «αβάσταχτη αν συγκριθεί με τις ελαφρύνσεις των προνομιούχων». «Το κράτος έδωσε 50 δισ. στις τράπεζες, την ίδια στιγμή που χάνουν σπίτια και μαγαζιά οι μη προνομιούχοι. Πίσω από τη στροφή της κανονικότητας κρύβονται τα κέρδη των αρπακτικών ταμείων. Ελάχιστο βάρος σηκώνουν αυτοί που έχουν χρήματα, ενώ το κράτος το χρηματοδοτούν οι ασθενέστεροι με τις 12.000 και 15.000 ευρώ», ανέφερε ο κ. Βαρούφακης.

Ο πρόεδρος του ΜεΡΑ25 χαρακτήρισε «μείωση άνευ ουσίας και κοροϊδία» την φορολόγηση των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, τονίζοντας ότι το 90% δεν έχουν κέρδη αλλά φυτοζωούν. «Η φορολογική σας προσήλωση είναι σε λάθος δρόμο, δεν κατανέμετε δίκαια τα βάρη», είπε και πρότεινε μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 15% για τις μικρές επιχειρήσεις, στο 20% για τις μεσαίες και στο 30% για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Επίσης, πρότεινε την επιβολή φόρου 5% επί του τζίρου τους σε διεθνείς εταιρίες, όπως Facebook, Google, Netflix, ενώ κατηγόρησε τη κυβέρνηση, ότι αντί να στηρίξει τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πριμοδοτεί τράπεζες, διϋλιστήρια, μεγάλους ομίλους και σούπερ μάρκετ που κερδοσκοπούν.

«Εμείς και εσείς εκφράζουμε δύο διαφορετικούς κόσμους. Εσείς είστε με τους λίγους και εμείς με τους πολλούς, που είναι οι μη προνομιούχοι, γι' αυτό και αντιστεκόμαστε σθεναρά σε όλες αυτές τις πολιτικές, γιατι δεν είμαστε θιασώτες της ανεύθυνης υπακοής στην ολιγαρχία», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...