Γεννηματά για Τουρκία: Aν αμφισβητηθούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα υπάρξει απάντηση

Γεννηματά για Τουρκία: Aν αμφισβητηθούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα υπάρξει απάντηση

«Χρειάζεται στρατηγική και σχέδιο για τις κινήσεις της Άγκυρας»

Με αναφορά στη σημερινή επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι «ένα αθώο παιδί έπεσε θύμα της τυφλής βίας από έναν αστυνομικό», όπως η τυφλή βία οδήγησε και στα αθώα θύματα της Marfin και στον θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν. «Δηλώνουμε την καταδίκη μας και την αντίθεσή μας στην τυφλή βία, από όπου και αν προέρχεται, χωρίς αστερίσκους, υπεκφυγές και εξαιρέσεις», σημείωσε.

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «δεν έχουμε απλώς "δυσκολίες" στη σχέση μας με την Τουρκία. Έχουμε προκλήσεις, απειλές και δυστυχώς πια έχουμε και ενέργειες. Ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» και δεν θα πρέπει να υποτιμάται το πρόβλημα ούτε να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο».

«Χρειάζεται στρατηγική και σχέδιο για τις κινήσεις της Τουρκίας. Εθνική Γραμμή. Είναι όσο ποτέ αναγκαίος ο διάλογος και η εθνική συνεννόηση. Γι' αυτό επιμένω για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Χρήσιμη είναι μία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής αλλά δεν αρκεί. Μία κοινή εθνική γραμμή από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας στον ελληνικό λαό και θα στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση», πρόσθεσε επισημαίνοντας: «Είναι η δική μας υπεύθυνη θέση και με αυτό το πλαίσιο είμαστε εδώ ενεργά και δυναμικά παρόντες, έτοιμοι να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση αλλά και τη στήριξη και υπεράσπιση αυτής της εθνικής γραμμής».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι ο διάλογος με την Τουρκία είναι απαραίτητος αλλά δεν σημαίνει εκπτώσεις και προσδιόρισε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές για την Ελλάδα: «Η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η προάσπιση των συνόρων μας και της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι ζωτικά για μας θέματα. Αποτελούν κόκκινες γραμμές. Γραμμές που αν παραβιαστούν από τη γείτονα χώρα πρέπει να έχουν την αρμόζουσα απάντηση με όλα τα νόμιμα μέσα. Αυτή τη θέση η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά. Και σε αυτήν τη θέση πρέπει να υπάρξει εθνική ομοψυχία. Να καταλάβουν όλοι πως δεν είμαστε πρόθυμοι ούτε για υποχωρήσεις ούτε για παραχωρήσεις».

«Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι τα δικαιώματά μας. Ασχέτως των προθέσεων και των δυνατοτήτων των τρίτων. Αν τολμήσει η Τουρκία να καταπατήσει στην πράξη τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πρέπει να πάρει τη δέουσα απάντηση», συμπλήρωσε.

Η κ. Γεννηματά επέκρινε τη στάση των συμμάχων στο ΝΑΤΟ επειδή «συνεχίζει να "νίπτει τας χείρας του", ταυτίζοντας τον θύτη με το θύμα των προκλήσεων και των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Αυτή η δήθεν ουδετερότητα πρέπει να σταματήσει».

Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση να απαιτήσει την έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ προτρέποντας τον πρωθυπουργό να φέρει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και να ζητήσει την καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας, ζητώντας συγκεκριμένα από την ΕΕ:

- Να δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει θαλάσσιες ζώνες που έχουν οριοθετηθεί με παράνομο τρόπο.

- Να προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων σε όποιον δραστηριοποιηθεί σε παράνομη οριοθετημένη ζώνη που αφορά κράτος-μέλος.

- Να καλέσει τις Αρχές της Λιβύης να αποφύγουν συμφωνίες με τρίτες χώρες, εκτός από ανθρωπιστικές. Δεν είναι δυνατόν χώρες που δεν έχουν μεταξύ τους θαλάσσια σύνορα να οριοθετούν θαλάσσιες ζώνες, παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών.

«Και βέβαια να ξεκαθαρισθεί ότι αν υπάρξει επιθετική ενέργεια εις βάρος μας από την πλευρά της Τουρκίας θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής (άρθρο 42 παρ 7) που προβλέπει η Συνθήκη της Λισσαβόνας», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Τέλος, αναφερόμενη στο προσφυγικό, πρότεινε στον κ. Μητσοτάκη να «θέσει αποφασιστικά το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής. Να ξαναπάρει η Ένωση πίσω τα κλειδιά του προσφυγικού από τον κ. Ερντογάν. Να σταματήσει να μας εκβιάζει». «Πιέστε, λοιπόν, κ. Μητσοτάκη. Και ξεκαθαρίστε στους εταίρους μας ότι θα μπλοκάρουμε και αποφάσεις αν συνεχίζουν να μας αφήνουν μόνους μας, να μην αναλαμβάνουν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν», κατέληξε η κ. Γεννηματά.