ΚΙΝΑΛ: Εκτός ελαφρύνσεων οι σταθεροί αιμοδότες της εφορίας με το νέο φορολογικό

ΚΙΝΑΛ: Εκτός ελαφρύνσεων οι σταθεροί αιμοδότες της εφορίας με το νέο φορολογικό

Ο Μιχάλης Κατρίνης άσκησε κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Την αντίδραση του εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη, προκάλεσε η κριτική που άσκησε ο υπουργός Οικονομικών για τα κόμματα που καταψήφισαν την αρχή του φορολογικού νομοσχεδίου. «Θα ήθελα να θυμίσω στα στελέχη της ΝΔ, ότι η παράταξη, για την οποία μιλούν με αυτό το ύφος, είναι η παράταξη που το 2009 -μιας και βρισκόμαστε σε συζήτηση οικονομικού νομοσχεδίου- παρέλαβε πρωτογενές έλλειμμα 15,6% από την κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Καραμανλή. Παρέλαβε έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών 15% από την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Και είναι η παράταξη που έβαλε, πραγματικά, "πλάτη", όταν, τότε, η ΝΔ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, με άλλη αφετηρία, αλλά με κοινή τοποθέτηση στις πλατείες των διαφωνούντων, εφάρμοσαν όλη αυτήν την αντιμνημονιακή ρητορική, που, στην πορεία, κατάλαβαν και ποια ήταν η πραγματικότητα και τη διαχειρίστηκαν, κάνοντας "οβιδιακή μεταστροφή"», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο Μιχάλης Κατρίνης παρατήρησε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «1,34 εκατ. φορολογούμενοι συνεισφέρουν το 53% του συνολικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Και αυτοί, που συνεισφέρουν το 53% θα δουν μειώσεις 17-37 ευρώ, ετησίως, στο φόρο τους».

«Το νέο φορολογικό αφήνει εκτός ουσιαστικών ελαφρύνσεων σταθερούς αιμοδότες της εφορίας. Δηλαδή 4,5 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι καταβάλλουν τα 5,6 δισ. ευρώ από τα συνολικά 8,3 δισ. ευρώ του φόρου εισοδήματος, αλλά, βεβαίως, τους αφορά μόνο το 25% των φοροελαφρύνσεων του νομοσχεδίου που συζητάμε επί του προϋπολογισμού», είπε ο κ. Κατρίνης και πρόσθεσε: «Η σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων είναι ετεροβαρής, αφού τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους είναι περισσότερα και αυτό βεβαίως δεν αποτελεί απλά μια στρέβλωση, αλλά μια κορυφαία ανισότητα που πλήττει τους οικονομικά ασθενέστερους. 7 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα, 7 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αποδέκτες του μηνύματος, λοιπόν, των 7 δισ. ευρώ του οικονομικού επιτελείου είναι οι μικρομεσαίοι που θα σηκώσουν το βάρος των 979 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρων επί αγαθών και υπηρεσιών. Η κυβέρνηση μιλά για μείωση φόρων, γεγονός, όμως, που δεν συνάδει με τα στοιχεία του προϋπολογισμού που κατέθεσε και προβλέπουν αύξηση εσόδων από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 264 εκατ. ευρώ».