Γεννηματά: Διαμόρφωση εθνικής γραμμής για το μεταναστευτικό

Γεννηματά: Διαμόρφωση εθνικής γραμμής για το μεταναστευτικό

«Χρειάζονται συναινέσεις και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας»

Την άμεση ανάγκη για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να διαμορφωθεί εθνικής γραμμής στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος, πρόβαλε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας αργά χθες το βράδυ στη τηλεοπτική εκπομπή «Αποτύπωμα» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Με βασική διαπίστωση ότι στο ραγδαία εξελισσόμενο πρόβλημα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε πως η Ελλάδα δε μπορεί να σηκώνει όλο το βάρος μόνη της και κάλεσε την κυβέρνηση να πιέσει την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της κάνοντας χρήση ακόμη και την απειλή άσκησης ΒΕΤΟ. Παράλληλα, υποστήριξε ότι απαιτείται καλύτερη φύλαξη των συνόρων και δομές ανθρώπινης φιλοξενίας.

«Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων και να σηκώσουν τα βάρη όλες οι χώρες. Όποια αρνείται να έχει οικονομικές κυρώσεις. Ή υπάρχει αλληλεγγύη στην Ευρώπη και προχωράμε όλοι μαζί ή δεν υπάρχει. Δεν μπορεί μόνο η Ελλάδα να σηκώνει όλα τα βάρη. Μπαινοβγαίνουν από τα σύνορά μας ανά πάσα στιγμή. Πρέπει η FRONTEX να γίνει επιτέλους πραγματική συνοριοφυλακή και όχι να παρατηρεί. Να κάνει και προσυνοριακό έλεγχο στο έδαφος της Τουρκίας και να σταματάει τις βάρκες και τους διακινητές από πριν. Στην Ελλάδα αναλογούν 15.000 πρόσφυγες κι εμείς έχουμε σχεδόν 100.000. Οι 38.000 από αυτούς είναι στα νησιά και ο κόσμος έχει εξαντλήσει την υπομονή του. Δεν αντέχει η χώρα άλλες Μόριες», τόνισε.

Σχολίασε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα λέγοντας στην Τουρκία ότι η προκλητικότητά της έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. «Χρειάζεται αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση και ομοψυχία στο εσωτερικό. Η ιστορία αυτή είναι μια βάναυση παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Ανάμεσα στη Τουρκία και στη Λιβύη υπάρχει η Κρήτη και κανείς δεν μπορεί να το παραβλέπει. 'Αρα χρειάζεται μεγάλη αποφασιστικότητα από τη πλευρά της κυβέρνησης. Φωνάζω ότι πρέπει να διαμορφωθεί μια εθνική γραμμή και δυστυχώς δεν υπάρχει» υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Η κ. Γεννηματά ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα για δική της υποψηφιότητα για Προεδρία της Δημοκρατίας. «Εγώ είμαι πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ. Τελεία σε αυτό το θέμα», είπε κι επανέλαβε ότι έχει συζητήσει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αρνήθηκε όμως κατηγορηματικά να μπει σε συζήτηση ονομάτων, δηλώνοντας ότι περιμένει την πρόταση του πρωθυπουργού κι αν δεν είναι πρόσωπο που θα εξασφαλίζει ευρύτερη συναίνεση θα διατυπώσει τη δική της πρόταση. Για την αλλαγή στην Συνταγματική Αναθεώρηση, όσον αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως άφησε εν λευκώ του χειρισμούς στην κυβέρνηση. «Ο μεγάλος του χορηγός, ο κ. Τσίπρας, του έδωσε λευκή επιταγή για το πως θα εκλεγεί ο ΠτΔ και ο πρωθυπουργός το έπραξε. Θα είναι κατάντια για τη χώρα αν έχουμε πρόεδρο με σχετική πλειοψηφία από 75 ψήφους». Ταυτόχρονα διέψευσε ότι έχει κάνει συζητήσεις για τον εκλογικό νόμο με τον κ. Μητσοτάκη.

Κατέκρινε την κυβέρνηση της ΝΔ για τους κομματικούς διορισμούς λέγοντας πως «αντί ο πρωθυπουργός να βρει ότι καλύτερο πρέπει γι' αυτό το πόστο, υποκύπτει στο κόμμα του και βάζει αυτούς που του το ζητάνε. Φτάνει!». «Ο στόχος μου είναι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, όπως έχουμε συνηθίσει να τη λέμε να γίνει ξανά μεγάλη και να είναι η επόμενη πραγματική κυβερνώσα αριστερά για τον τόπο, γιατί η χώρα χρειάζεται αναγέννηση και δεν μπορεί να το κάνει αυτό ο κ. Μητσοτάκης», συμπλήρωσε.

Η Φώφη Γεννηματά όταν ρωτήθηκε για τη συμμετοχή πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως πρόκειται για «περσινά ξινά σταφύλια. Ήταν γνωστό εδώ και πάρα πολύ και καιρό ότι αυτοί οι άνθρωποι στήριζαν τον Σύριζα και τον στήριξαν στις πρόσφατες εκλογές. Για να μιλήσω με ποδοσφαιρικούς όρους, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μεταγραφές αμφιβόλου ποιότητας και έχει έναν προπονητή που αρχίζει και χάνει» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στιγμάτισε για πάντα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκλείοντας κάθε πρόταση για τη συγκρότηση αντιδεξιού μετώπου ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...