Υπ. Εξωτερικών: Τι απαντά για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για θαλάσσια σύνορα

Υπ. Εξωτερικών: Τι απαντά για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για θαλάσσια σύνορα

Η όποια συμφωνία δεν μπορεί να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας

Ξεκάθαρο μήνυμα, ότι καμιά συμφωνία δεν μπορεί να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, έστειλε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με πληροφορίες για υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αναφορικά με θαλάσσιες ζώνες.

Παράλληλα, ο κ. Γεννηματάς διαμηνύει, πως μια τέτοια ενέργεια παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ενώ δεν συμβαδίζει και με την αρχή της καλής γειτονίας, που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών.

Συγκεκριμένα ο κ. Γεννηματά υπογράμμισε:

«Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών».

Παρακαλούμε περιμένετε ...