«Για το προσφυγικό δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μόνο η λειτουργία κλειστών δομών»

«Για το προσφυγικό δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μόνο η λειτουργία κλειστών δομών»

Το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα έχει φτάσει σε εκρηκτικές καταστάσεις, τόνισε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Το σχέδιο για την αποσυμφόρηση των νησιών της κυβέρνησης για να υλοποιηθεί δεν μπορεί να εφαρμοστεί αλά καρτ, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στο OPEN TV. Ειδικότερα, επισήμανε ότι για να προχωρήσουμε στην αποσυμφόρηση των νησιών και στον καλύτερο έλεγχο των συνόρων πρέπει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία των επιστροφών των μεταναστών είτε στην Τουρκία είτε στη χώρα προέλευσής τους. «Για να γίνει αυτό και να λειτουργήσουν οι επιστροφές, δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μόνο η λειτουργία κλειστών δομών. Δηλαδή η λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, υποστήριξε πως «το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα έχει φτάσει, ιδιαίτερα στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε εκρηκτικές καταστάσεις. Οι εικόνες στην Σάμο, δεν είναι πρωτόγνωρες. Και πέρυσι τον χειμώνα αντίστοιχες υπήρχαν. Αυτό που είναι πρωτόγνωρο είναι οι αριθμοί. Το να αρνείται ένα βασικό κομμάτι αυτού του σχεδίου η περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου δείχνει τελικά πως θέλει να παραμείνει η ίδια πολιτική, δηλαδή η πολιτική των μηδενικών επιστροφών».

«Το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό έχει μία συγκεκριμένη δομή», πρόσθεσε και εξήγησε: «Καλύτερη φύλαξη συνόρων, καλύτερος έλεγχος μέσα στα ίδια τα νησιά, λειτουργία προαναχωρησιακών κέντρων για γρήγορες επιστροφές στην Τουρκία ή στον τόπο από τον οποίο προήλθαν και βέβαια καταμερισμός του βάρους φιλοξενίας των προσφύγων, οι οποίοι δικαιούνται ασύλου και οι οποίοι δικαιούνται της φιλοξενίας μας στη χώρα. Αυτό το σχέδιο για να υλοποιηθεί, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί αλά καρτ».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε πως μετά την πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας, είναι, ήδη, εμφανής η αλλαγή στη διαχείριση του ζητήματος και πως η κυβέρνηση προσβλέπει σε μία διαφορετική αντιμετώπιση των ροών στη θάλασσα. «Ήδη έχουμε δει τέτοια περιστατικά που επιδεικνύουν πως το λιμενικό σώμα έπαψε να είναι ένας απλός παρατηρητής, αλλά έχει μπει στη δράση για την ανάσχεση των ροών, έχει ξεκινήσει ένα κυνηγητό απέναντι στους διακινητές, γίνεται μια διαδικασία για την αποσυμφόρηση των νησιών» κατέληξε.