Πολιτική

Δεν αντέχουν αβεβαιότητα , κοινωνία, οικονομία και κυβέρνηση

“Η κυβέρνηση, η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν νέα αβεβαιότητα αν δεν ληφθεί απόφαση τη Δευτέρα” είναι το δραματικό πολιτικό μήνυμα που στέλνει κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης ενόψει της απογευματινής τηλεδιάσκεψης του Eurogroup και κυρίως ενόψει της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Ουσιαστικά , εκτός από τα επιχειρήματα ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι κεραίας , ο κ Σαμαράς συνομιλώντας σχεδόν με το σύνολο των ευρωπαίων ηγετών – μεταξύ των οποίων ,η κ. Μέρκελ , ο κ Σαρκοζί και ο κ Κάμερον- τόνισε ότι δεν θα είναι δυνατόν να ζητήσει και πάλι από τους πολίτες νέα μέτρα , αλλά ούτε και να τους πείσει πως χρειάζονται θυσίες γιατί “δεν βγαίνουν τα διαθέσιμα” αφού από τον Ιούνιο και μετά το κράτος εξακολουθεί να λειτουργεί.

Ο κύριος Σαμαράς που επιστρέφει σήμερα από τις Βρυξέλλες ,παρέμεινε, στη Βελγική πρωτεύουσα- για να συνομιλήσει πιθανότατα με τον Ομπάμα - καθώς όπως έλεγαν συνεργάτες του θα είχε υπερατλαντικές συνομιλίες. “Θα νομίζουν ότι μπλοφάρω- κάτι που δεν είναι αληθές - και η αντιπολίτευση θα το εκμεταλλεύεται”, φέρεται να είπε ο κ. Σαμαράς σε ορισμένους συνομιλητές του.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί και το είπε σε όλους τους τόνους πως “κάθε λεπτό που περνάει σε μια οικονομία χωρίς οξυγόνο, οδηγεί υγιείς επιχειρήσεις εκτός αγοράς και αυτό είναι το πολύ μεγάλο αρνητικό στοιχείο της χρονικής περαιτέρω καθυστέρησης. Η οικονομία δεν αντέχει. Είμαστε στο όριο. Η οικονομία και η ψυχολογία θέλουν ένα μήνυμα. Το θέμα της δόσης είναι το μήνυμα της συμπαράστασης, της συμπαράταξης και μαζί με όσα λύνεις, απελευθερώνεις τους επενδυτές να έρθουν. Η ψυχολογία είναι το 50% της οικονομίας”.

Πάντως , η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι έχουν προχωρήσει οι συνομιλίες μεταξύ ευρωπαίων και ΔΝΤ και πως το ΔΝΤ δε θα είχε αντίρρηση να μην μειωθεί το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020 αλλά στο 124%. Το ζήτημα , όμως, είναι ότι πρόκειται για όρο της ΕΕ και όχι του ΔΝΤ και ως εκ τούτου απαιτείται απόφαση των Ευρωπαίων. Ή εναλλακτικά και συνδυαστικά εξετάζεται και δεν έχει αποσυρθεί από το τραπέζι η παράταση επίτευξης του στόχου μείωσης του χρέους κατά δυο χρόνια.

Το σενάριο για επαναγορά του χρέους δυσκολεύει

Πάντως το σενάριο για να εμπλακεί στο “κοκτέιλ των μέτρων» η επαναγορά χρέους φαίνεται ότι καίγεται αφού τώρα τα ομόλογα διαπραγματεύονται στα 33 cents ενώ ο στόχος ήταν η προσφορά να φθάσει τα 30 cents. Εξάλλου , το χρέος στον ιδιωτικό τομέα φθάνει το 30% του συνολικού χρέους ενώ κάτοχοι του είναι ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που σημαίνει και νέα μέτρα ή επιπλέον δανεικά.

Αν γίνει νέο εθελοντικό κούρεμα στον ιδιωτικό τομέα , τότε και ο δημόσιος πρέπει να συνεισφέρει, παραδέχονται στελέχη της ΕΕ. Τούτο σημαίνει επιστροφή των κερδών από τους τόκους των δανείων που έδωσαν τα κράτη ή και των κερδών της ΕΚΤ.

Φαίνεται ότι το μίγμα του κοκτέιλ και σε αυτό συμφωνούν όλοι είναι δύσκολο για να φτιαχτεί η τέλεια συνταγή.

Στόχος της αποψινής τηλεδιάσκεψης είναι να ομονοήσουν οι Ευρωπαίοι αλλά και πάλι το κλειδί είναι η το Βερολίνο.

Αν ο Σόϊμπλε δώσει σήμα για λύση που δε θίγει σημαντικά τα συμφέροντα των μικρών χωρών και το ΔΝΤ, τότε μπορεί να βρεθεί αυτόματα λύση και η συνάντηση της Δευτέρας να μη χρειάζεται κάν.

Πάντως, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές “τηνπροηγούμενη φορά, τελικά δεν ήταν έτοιμοι να πουν τί θα κάνουν με το θέμα της βιωσιμότητας. Αυτή τη φορά είναι πολύ πιο οργανωμένη η συζήτηση”.

Πλέον όπως λένε οι ίδιες πηγές “Έχουν γίνει συζητήσεις και από τις δυο πλευρές. Υπάρχει κατανόηση και γνώση του ενός και του άλλου”.