Μητσοτάκης – Σι Τζινπίνγκ: Οι σχέσεις μας είναι πιο θερμές από ποτέ

Μητσοτάκης – Σι Τζινπίνγκ: Οι σχέσεις μας είναι πιο θερμές από ποτέ

Νέα επίσκεψη στην Κίνα θα πραγματοποιήσει τον Απρίλιο ο Έλληνας πρωθυπουργός

Νέα επίσκεψη στην Κίνα θα πραγματοποιήσει τον Απρίλιο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, θα ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Διευρύνουμε τη σχέση μας με την Κίνα, τώρα που η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο ξανά», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία των 16 συμφωνιών και στο λιμάνι του Πειραιά, που γίνεται σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος. Καλοσώρισε την έλευση των κινεζικών τραπεζών στην Ελλάδα και υπογράμμισε την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα στη χώρα μας.

«Κίνα και Ελλάδα είναι εταίροι εκ φύσεως για τη δημιουργία μίας ζώνης, ενός δρόμου. Πρέπει αυτή η πρωτοβουλία να ενισχυθεί με την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας σας. Προσβλέπουμε στην υλοποίηση των συνεργασιών σε πολλούς τομείς και θέλουμε να ενισχύσουμε τον διαμετακομιστικό ρόλο του Πειραιά και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την μεταφορική ικανότητα της γραμμής ταχείας επικοινωνίας ξηράς-θάλασσας, Κίνας-Ευρώπης». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της ΛΔ της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

«Θέλουμε να συνεχιστεί το εμπόριο, να διευρυνθούν το διμερές εμπόριο και οι αμοιβαίες επενδύσεις, όπως επίσης να υπάρξουν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και τον τραπεζικό τομέα», επισήμανε ο Κινέζος Πρόεδρος.

«Θα διοργανώσουμε και θα φιλοξενήσουμε το 2021, έτος πολιτισμού και τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών μας και θέλουμε να ενισχύσουμε τη διδασκαλία των γλωσσών μας και να ενισχύσουμε τις επαφές ανάμεσα στις ακαδημαϊκές κοινότητες, έτσι ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα τους πολιτισμούς μας». «Χρειάζεται να ενισχύσουμε την ολοκληρωμένη στρατηγική σχέση Κίνας-ΕΕ και τον μηχανισμό 17+1. Θέλουμε να δείξουμε τη θετική συνέργεια της συνεργασίας μας για τη θετική ανάπτυξη. Επίσης, αποφασίσαμε να υπάρξει στενότερη συνεργασία στις διεθνείς υποθέσεις για τον πολυπολικό κόσμο και την ειρήνη. Ο Κομφούκιος είπε ότι η αρετή δεν είναι ποτέ μήνη της, πάντοτε έχει γείτονες. Και ο Αριστοτέλης είπε ότι ο πραγματικός φίλος είναι αυτός που είναι μία ψυχή σε δύο σώματα. Αυτά ενώνουν τις δύο μεγάλες χώρες μας. Η ισότητα, ο αμοιβαίος σεβασμός , η φιλική συνεργασία, το ανοιχτό μυαλό, η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και η αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε στο μέλλον», συμπλήρωσε ο Κινέζος Πρόεδρος.