Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Προανακριτικής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Προανακριτικής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Δ. Τζανακόπουλος: Πρωτοφανής εξέλιξη στα κοινοβουλευτικά χρονικά η απόφαση να μην ξεκινήσουν οι εργασίες

Αναβλήθηκε η σημερινή συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προς διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος αρνήθηκαν να εξέλθουν από την αίθουσα 150 του κοινοβουλίου.

Βουλευτές της ΝΔ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσαν ότι αποχωρούν από την αίθουσα με το σκεπτικό ότι η σύνθεση δεν ήταν νόμιμη και η διαδικασία θα έπασχε από ακυρότητα.

«Ο κ. Φρουζής έχει έρθει και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να εξεταστεί», δήλωσε ο Θανάσης Πλεύρης, βγαίνοντας από την αίθουσα. «Η κατάθεση του κ. Φρουζή αναβάλλεται με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα στην επιτροπή βρίσκονται άτομα που απαγορεύεται να βρίσκονται, γιατί διαφορετικά είναι μη νόμιμη η σύνθεση της επιτροπής και όποια κίνηση κάνουμε θα δημιουργήσει ακυρότητα», είπε επίσης ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι οι κκ Τζανακόπουλος και Πολάκης αρνούνται να φύγουν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ιωάννης Μπούγας, είπε ότι η επιτροπή δεν μπορεί να προχωρήσει με μη νόμιμη σύνθεση και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκλήθησαν επανειλημμένα να αποχωρήσουν και απάντησαν αρνητικά. Τελευταίοι από την αίθουσα και αφού είχαν αποχωρήσει όλα τα άλλα μέλη της επιτροπής, βγήκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την αίθουσα. Στη συνέχεια θα υπάρξουν δηλώσεις από τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Τζανακόπουλος: Πρωτοφανής εξέλιξη στα κοινοβουλευτικά χρονικά

«Η αναβολή της σημερινής συνεδρίασης είναι αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ και του προέδρου της επιτροπής κ. Μπούγα», δήλωσε πριν από λίγο για την εξέλιξη στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Ο πρόεδρος της επιτροπής, επιικαλούμενος μια ανυπόστατη απόφαση, αρνήθηκε να κηρύξει την έναρξη των εργασιών. Πρόκειται για μια πρωτοφανή εξέλιξη στα κοινοβουλευτικά χρονικά, προφανώς αντισυνταγματική και πραξικοπηματική, με ένα και μοναδικό στόχο: να μην εξεταστεί για άλλη μια φορά ένας από τους κύριους μάρτυρες της υπόθεσης NOVARTIS, ο κ. Φρουζής», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Τσοβόλας: Γιατί θα ακυρωθεί η Προκαταρκτική από το δικαστικό συμβούλιο

Νωρίτερα σήμερα, ο συνήγορος του Δ. Παπαγγελόπουλου Δημήτρης Τσοβόλας, είχε καταθέσει τη νομική του άποψη σχετικά με την εξαίρεση των κ.κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη

Σύμφωνα με αυτήν, εάν η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο επέμενε στην εξαίρεση των μελών της, κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου, η διαδικασία θα ακυρωθεί από το δικαστικό συμβούλιο.

Όπως είπε «καταθέσαμε αίτηση και υπόμνημα προς την ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, με την οποία τεκμηριώνουμε νομικά, με τις ισχύουσες διατάξεις, ότι είναι τελείως αυθαίρετη και παράνομη η απόφαση της πλειοψηφίας για την εξαίρεση των κ.κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη». «Αυτό το κάνουμε, γιατί θέλουμε, αφού αποφασίστηκε η συγκρότηση της επιτροπής, αυτή να προχωρήσει κανονικά. Αν επιμείνουν στην απόφαση εξαίρεσης, τότε θα ακυρωθεί 100% η διαδικασία, όταν έρθει η ώρα να κριθεί από δικαστικό συμβούλιο», είπε ο κ. Τσοβόλας και τόνισε ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν δίνει το δικαίωμα στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή να εξαιρέσει η ίδια τα μέλη της.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας επικαλέστηκε την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης, που είχε καταθέσει σε βάρος της κ. Τουλουπάκη ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος. «Σε αυτή την περίπτωση αποφάσισε το Συμβούλιο και όχι ο εισαγγελέας», επεσήμανε ο κ. Τσοβόλας αναφορικά με το επιχείρημα, ότι η Ειδική Προκαταρκτική Επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες εισαγγελέα. «Συνεπώς, αρμόδιο για να αποφασίσει επί αιτήματος εξαίρεσης, είναι μόνο το δικαστικό συμβούλιο», είπε ο συνήγορος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

«Είναι τελείως αστήρικτη η απόφαση, που ελήφθη για τους κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο», επέμεινε ο κ. Τσοβόλας και επικαλέστηκε την άποψη, που είχε διατυπώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο παρελθόν και έλεγε ότι, καθώς δεν λειτουργεί δικαστικό συμβούλιο στην προκαταρκτική, θα πρέπει με την αναθεώρηση του Συντάγματος, να προβλεφθεί δικαστικό συμβούλιο στην προδικασία. Πρόκειται για άρθρο του Ε. Βενιζέλου στις 30 Απριλίου 2011 με τον τίτλο «Εύκολοι μύθοι και δύσκολες αλήθειες για το άρθρο 86 του Συντάγματος και την ποινική ευθύνη υπουργών» στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, σύμφωνα με το οποίο, «είναι απολύτως αναγκαίο, στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, η αρμοδιότητα πενταμελούς δικαστικού συμβουλίου να ενεργοποιείται πολύ νωρίτερα, έτσι ώστε να υποβοηθείται η Βουλή, αλλά και να καθίσταται πρακτικά αδύνατη η καταστρατήγηση των σχετικών διατάξεων από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θέλει να προστατεύσει παρανομούντα στελέχη της».

«Αν παρ΄όλα αυτά, τελείως αυθαιρέτως, η πλειοψηφία επιμείνει να μην ανακαλέσει την απόφαση, που είναι παρεμπίπτουσα και μπορεί να ανακληθεί, τότε, ζητάμε εμείς, για να φανεί το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται, την εξαίρεση τριών μελών της επιτροπής, των κ.κ. Θανάση Πλεύρη, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και Βασίλη Κεγκέρογλου», είπε επίσης ο κ. Τσοβόλας και υπογράμμισε ότι η αίτηση εξαίρεσης είναι για να φανεί το αδιέξοδο.

«Ο ΚΠΔ για τους λόγους εξαίρεσης αναφέρει ότι εξαίρεση μπορεί να ζητήσει ο εισαγγελέας (εν προκειμένω η επιτροπή) ή ο κατηγορούμενος ή ύποπτος ή ο πολιτικός ενάγων, όταν υπάρχουν γεγονότα τα οποία οδηγούν τον κατηγορούμενο σε πιθανότητα δυσπιστίας ως προς την αμεροληψία», είπε ο κ. Τσοβόλας. Πρόσθεσε ότι «οι κ.κ. Πλεύρης και Κεγκέρογλου ήταν εισηγητές και σαφώς δήλωσαν, ότι υπάρχει σκευωρία. Στην περίπτωσή τους, λοιπόν, δεν έχουμε υποψία μεροληψίας αλλά βεβαιότητα. Ο κ. Κυρανάκης έκανε δηλώσεις, μίλησε για βαρύτατες κατηγορίες και για σκευωρία».

Ο κ. Τσοβόλας υπογράμμισε επίσης, ότι «ενδεχομένως η Επιτροπή επιμένει σε αυτή την άκυρη απόφαση, διότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ώστε στη συνέχεια να πει, ότι η Βουλή έστειλε την υπόθεση στο δικαστήριο, αλλά το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε, ότι η διαδικασία πάσχει από ακυρότητα» και πρόσθεσε: «Αν δεχθούμε αυτό που αποφάσισε η επιτροπή, οδηγούμαστε η κάθε πλειοψηφία να εξαιρεί μη αρεστά μέλη με τη μέθοδο της κλήσης τους σε μαρτυρική κατάθεση».