Κώστας Καραμανλής: Η Τουρκία είναι ένας πιθανός ταραξίας στην περιοχή μας

Κώστας Καραμανλής: Η Τουρκία είναι ένας πιθανός ταραξίας στην περιοχή μας

«Η συμπεριφορά της στο Αιγαίο ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτήν την αίσθηση»

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πραγματοποίησε ομιλία στο «Κέντρο Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών Κώστας Γραμμένος», με αφορμή την 35η επέτειο του κέντρου σε συνδυασμό με την 9η Διετή Συνάντηση του City του Λονδίνου.

«Είναι σαφές ότι αντιμετωπίζουμε ένα κόσμο πολύ λιγότερο προβλέψιμο από ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν. Συμβαίνουν τώρα πράγματα που θα ήταν αδιανόητα, πριν από μερικά χρόνια. Κοιτάξτε το Brexit», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής μίλησε και για την περιπέτεια της κρίσης που βίωσε η Ελλάδα, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί προσφέρει ένα πιο φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις και μία πιο αισιόδοξη προοπτική.

Ο κ. Καραμανλής δεν απέφυγε να μιλήσει και για τη στάση της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, βασιζόμενος στην πρόσφατη στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στη Συρία:

«Η μονομερής στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη Συρία θα υπονομεύσει περαιτέρω τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής και θα θέσει σε κίνδυνο την επιτευχθείσα πρόοδο για την ήττα του ISIS. Σε συνδυασμό με την επιθετική προσέγγισή της έναντι της Κύπρου, η Τουρκία δείχνει ότι γίνεται σταθερά μια αναθεωρητική χώρα, με άλλα λόγια ένας πιθανός ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή. Η συμπεριφορά της στο Αιγαίο ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτήν την αίσθηση».

Ο Κώστας Καραμανλής μίλησε για το σοβαρό πρόβλημα της μετανάστευσης και την επίδραση που έχει στις χώρες της νότιας Ευρώπης.

«Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα διογκώνεται. Πέρα από τους πολέμους ή άλλες κρίσεις που το επιδεινώνουν περιστασιακά, οι μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων, σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, δεν θα σταματήσουν. Οι Ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως στο Νότο, βιώνουν μια ολοένα αυξανόμενη εισροή προσφύγων, καθώς και μεταναστών. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ζήτημα μόνη της. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει φανεί ικανή να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική. Πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα, στο πνεύμα πιο ισόρροπης κατανομής βαρών, για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη. Επιπλέον χώρες σαν την Τουρκία θα πρέπει να υποχρεωθούν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».