Σφοδρή κόντρα Χρυσοχοΐδη-Βαρουφάκη για το νομοσχέδιο για το άσυλο

Σφοδρή κόντρα Χρυσοχοΐδη-Βαρουφάκη για το νομοσχέδιο για το άσυλο

Ο γραμματέας του ΜέΡα 25 μίλησε για αναποτελεσματικότητα με τον υπουργό να τον κατηγορεί για λαϊκισμό

Σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, εξελίχθηκε η ομιλία του Γιάννη Βαρουφάκη στην Ολομέλεια, όταν ο γραμματέας του ΜέΡα 25 είπε ότι το νομοσχέδιο για το άσυλο χαρακτηρίζουν η αναποτελεσματικότητα, η ανηθικότητα και ο μισανθρωπισμός.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατηγόρησε τον κ. Βαρουφάκη για «λαϊκισμό», είπε ότι «βρίσκεται σε σύγχυση και αναφέρεται σε άλλα αφού σήμερα δεν συζητεί η Βουλή τη μεταναστατευτική πολιτική αλλά το δίκαιο του ασύλου», ανέφερε ότι «η εποχή που έλεγε ψέματα και παραπλάνησε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού πέρασε» και δήλωσε ότι δεν δέχεται μαθήματα για την ασφάλεια της χώρας από τον κ. Βαρουφάκη και όσους έχουν τις δικές του απόψεις, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η ασφάλεια όλων των πολιτών της χώρας, και Ελλήνων και αλλοδαπών, είναι το πρώτιστο μέλημά μας. Γι' αυτό, αυτό που θα κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει, από τη μία, ένα δίκαιο ασύλου απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στον σεβασμό των δικαιωμάτων και της υποχρέωσης της εφαρμογής των νόμων και α στο ζήτημα της ασφάλειας» είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης, ενώ ο κ. Βαρουφάκης «αντιπαράβαλε»: «Κρίνεστε τόσο ως μισάνθρωποι όσο και ως αναποτελεσματικοί».

Γ. Βαρουφάκης: «Δεν θα μειώσετε τις ροές των μεταναστών στη χώρα όσο και να αυστηροποιήσετε τις διαδικασίες»

«Η αναποτελεσματικότητα της ανηθικότητάς σας είναι αυτό το οποίο θα θυμούνται οι επόμενες γενιές όσον αφορά νομοσχέδια σαν αυτό», είπε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, και πρόσθεσε: «Δεν θα μειώσετε τις ροές των μεταναστών στη χώρα όσο και να αυστηροποιήσετε τις διαδικασίες, όσα δικαιώματα και να τους αφαιρέσετε, όσο και να δυσκολέψετε τη ζωή τους. Γιατί οι ροές αυτές έχουν από πίσω τους μια λογική αδυσώπητη που τα δικά σας τοιχαλάκια και ο δικός σας μισανθρωπισμός, όσο αποτελεσματικά κι αν τον εφαρμόσετε, δεν πρόκειται να αποδώσει. Το μόνο που αφήνει ένα τέτοιο νομοσχέδιο, μια τέτοια νοοτροπία πίσω της είναι η διχόνοια, είναι ο δηλητηριασμός των ψυχών των Ελλήνων. Δημιουργήσατε εσωτερικά σύνορα, μαζί και ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεχόμενοι την κοινή δήλωση Μέρκελ και των υπόλοιπων αρχηγών, οι οποίοι είπαν "ναι" σε όλα, όλοι από όλες τις χώρες. Αποδεχθήκατε ότι τα νησιά μας έχουν άλλο καθεστώς, υπάρχει ένα νοητό σύνορο. Ξεκίνησε μια ολόκληρη συζήτηση για τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη σε σχέση με τον πρόσφυγα ακόμη κι αυτόν που έχει χαρτιά, που μεταφέρει στους νέους το μήνυμα ότι ένα παιδί που έρχεται βρεγμένο με πνιγμένους τους γονείς του, θα περάσει από αυτή τη διαδικασία που περιγράφετε κι αν είναι από το Πακιστάν ή την Νιγηρία θα επιστρέψει Τουρκία, ενώ ένας Ουκρανός ημιμαφιόζος ο οποίος έρχεται και παίρνει διαμερίσματα, ερημοποιεί το Κουκάκι μέσα από το Airbnb και παίρνει βίζα Σένγκεν για να ζει στο Βερολίνο. Πρόκειται για μήνυμα δηλητηριώδες».

Απευθυνόμενος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, διερωτήθηκε: «Τι σκοπεύετε να κάνετε στους δικούς μας ανθρώπους που εμπλέκετε στο μισανθρωπικό σας νομοσχέδιο; Με ποιο δικαίωμα βάζετε έναν Έλληνα γιατρό να κρίνει αν ένα ανθρώπινο ρετάλι έχει βασανιστεί; Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα ορθό ιατρικό αποτέλεσμα ή αφήνει αλώβητη την ψυχή των γιατρών μας; Πως ο αστυνομικός θα νιώθει όταν γυρίσει στο σπίτι του; Δημιουργείτε μια ξενοφοβική Ελλάδα, που τελικά βασίζει την πολιτική της σε ένα οικονομικό πρόβλημα, το οποίο έχει έρθει από τις Βρυξέλλες και το οποίο αφελληνίζει τη χώρα, στέλνοντας τα δικά μας παιδιά στο εξωτερικό και τις μόνες πολιτικές που ενστερνίζεται είναι αυτές οι οποίες δηλητηριάζουν την ψυχή των νέων, των παιδιών, των γιατρών μας των αστυνομικών μας».

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης, αναφέρθηκε στην πρόταση του κόμματός του, να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες όλοι όσοι βρίσκονται ήδη στον ελληνικό χώρο, να τεθούν στόχοι για το πόσους θα παίρνουμε κάθε χρόνο από που, και να διαπιστεύσουμε αυτούς που έχουμε ήδη εδώ, που ξέρουν καλύτερα τι γίνεται στις χώρες τους για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριζόμαστε αυτούς που έρχονται.

Μιχ. Χρυσοχοϊδης: «Έχετε δικαίωμα να λέτε ό,τι θέλετε, αλλά δεν είναι δικαίωμα κανενός να αποκαλεί το σύνολο του ελληνικού λαού μισάνθρωπους»

«Έχετε δικαίωμα να λέτε ό,τι θέλετε, αλλά δεν είναι δικαίωμα κανενός να αποκαλεί το σύνολο του ελληνικού λαού μισάνθρωπους», απάντησε ο κ. Χρυσοχοϊδης και πρόσθεσε: «Σήμερα αδικήσατε βάναυσα τον ελληνικό λαό, γιατί οι Έλληνες σήμερα φιλοξενούν, κάτω από καλές συνθήκες, πολλούς ανθρώπους κάτω από πολλές δομές, οι σχέσεις των ανθρώπων είναι άριστες και αντιμετωπίζουμε ένα οξύτατο ανθρωπιστικό ζήτημα στη διαχείρισή του στα νησιά. Προφανώς, είστε σε σύγχυση διότι εδώ δεν συζητάμε για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας, αλλά για το δίκαιο του ασύλου, την προστασία που αιτούνται οι άνθρωποι, οι οποίοι έρχονται από πολεμικές περιοχές, από περιοχές που κινδυνεύει η ζωή τους για διάφορους λόγους με βάση, όχι απλώς την κοινοτική οδηγία, αλλά με βάση τη Σύμβαση της Γενεύης, να προστατεύουμε αυτούς τους ανθρώπους. Εσείς αναφέρεστε στο μεταναστευτικό, όμως, πρέπει να είναι σαφές το εξής: Ότι αυτή τη στιγμή "πουσάρονται" από την Τουρκία μέσα από το Αιγαίο και σε δέκα λεπτά φτάνουν στα νησιά μας, τα οποία είναι ευάλωτα πληθυσμιακά, εθνικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά. Υπάρχει, όμως, και το θέμα εθνικής ασφάλειας, των κινδύνων που διατρέχει η πατρίδα μας και οι Έλληνες, λόγω της αστάθειας στην περιοχή που το αγνοείτε ή θέλετε να το αγνοείτε, μπροστά στον λαϊκισμό που εκφράσατε εδώ μέσα σήμερα».

«Η ασφάλεια όλων των πολιτών είναι το πρώτιστο μέλημά μας»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατέληξε, λέγοντας: «Η ασφάλεια όλων των πολιτών της χώρας, και Ελλήνων και αλλοδαπών, είναι το πρώτιστο μέλημά μας. Γι' αυτό, αυτό που θα κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει από τη μία, ένα δίκαιο ασύλου απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στο σεβασμό των δικαιωμάτων και της υποχρέωσης της εφαρμογής των νόμων και, από την άλλη, στο ζήτημα της ασφάλειας».

«Πήγατε στη Μόρια και δηλώσατε ότι είστε ικανοποιημένος. Ο ελληνικός λαός δεν είναι η Μόρια, ούτε η πολιτική ηγεσία που πηγαίνει σε ένα τέτοιο κατάπτυστο στρατόπεδο και δηλώνει ικανοποιημένη. Το νομοσχέδιό σας έχει έναν στόχο, την απόρριψη της συντριπτικής πλειοψηφίας για άσυλο», ανταπάντησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 και πρόσθεσε: «Χρησιμοποιείτε την απόρριψη αιτήσεων από ανθρώπους που είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης για να αποτρέψετε άλλους ανθρώπους. Χρησιμοποιείτε ανθρώπους εργαλειακά και θέλετε να καταστήσετε συνενόχους τους Έλληνες πολίτες. Εμείς δεν θα σας επιτρέψουμε να το κάνετε». Και καταλήγοντας, είπε: «Να μην ξαναμιλήσετε, σας παρακαλώ, για ζητήματα που αφορούν τον Ελληνισμό, εσείς διαπράξατε το μεγαλύτερο έγκλημα μεταπολιτευτικά διασύροντας τις οροθετικές γυναίκες».

«Δυστυχώς θα επαναλάβω ότι είστε σε σύγχυση», επανήλθε ο κ. Χρυσοχοϊδης και πρόσθεσε: «Για άλλο θέμα συζητάμε σήμερα. Κι επειδή η εποχή που λέγατε ό,τι θέλατε κάθε πρωί στα πρωινάδικα και δυστυχώς περάσετε με την προπαγάνδα σας τα ψέματά σας και παραπλανήσατε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, έχει τελειώσει, από δω και πέρα θα παίρνετε απάντηση. Λέτε ψέματα. Στη Μόρια δεν δήλωσα ικανοποιημένος. Έδωσα συγχαρητήρια στην τοπική κοινωνία και σε όσους αγωνίζονται εκεί. Και από σας και πολλούς εδώ μέσα που έχουν τις δικές σας απόψεις, μαθήματα για την ασφάλεια της χώρας δεν δέχομαι γιατί εργάζομαι καθημερινά, μαζί με όλους τους συνεργάτες μου, με τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και την Πολιτική Προστασία, να θωρακίσουμε τη χώρα. Να ξαναδείτε, λοιπόν, το νομοσχέδιο που πραγματικά βοηθά τους ανθρώπους αυτούς που έρχονται και ταυτοχρόνως επιστρέφει όσους δεν έχουν δικαίωμα να ζουν σε αυτή τη χώρα».