Τροπολογία για τις διαγωνιστικές διαδικασίες των μεγάλων έργων

Τροπολογία για τις διαγωνιστικές διαδικασίες των μεγάλων έργων

Στόχος να σταματήσει το φαινόμενο της κατάθεσης μεγάλου αριθμού προσφυγών

Τροποποιήσεις που «είναι αναγκαίες για την έγκαιρη περάτωση των διαγωνιστικών διαδικασιών των έργων, αλλά και την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοληπτικού κλάδου σε συνθήκες πραγματικού και υγιούς ανταγωνισμού» -όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση- περιλαμβάνει η τροπολογία, που κατατέθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που ψηφίζεται απόψε.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «θα πρέπει ειδικότερα, να αρθούν εκκρεμότητες από τον επιτυχή έλεγχο που έκανε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις Εργοληπτικές Επιχειρήσεις, ο οποίος οδήγησε στην έκδοση αποφάσεων». Συγκεκριμένα, με την τροπολογία αναμένεται να ξεμπλοκάρουν διαγωνισμοί μεγάλων δημοσίων έργων, που έχουν «παγώσει» λόγω προσφυγών στη δικαιοσύνη, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη βιωσιμότητα του κατασκευαστικού κλάδου.

Η τροπολογία επαναδιατυπώνει τις διατάξεις του νόμου 3959 /2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, προβλέποντας ρητά την εξάλειψη του αξιόποινου αδικημάτων, που αφορούν στη στρέβλωση ανταγωνισμού για επιχειρήσεις, που συμμετείχαν σε διαδικασία διευθέτησης με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Προβλέπει ακόμη την απαλλαγή και από διοικητικές κυρώσεις των κατασκευαστικών εταιρειών, οι οποίες το 2017 παραδέχθηκαν τη συμμετοχή τους σε πρακτικές στρέβλωσης του ανταγωνισμού, μετά από έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καταβάλλοντας οικειοθελώς μεγάλα πρόστιμα.

Παράλληλα, εναρμονίζονται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας (ν.4412/16 και ν.4413/16) σχετικά με τις διαδικασίες σύναψης των δημοσίων συμβάσεων και την επιλογή και αξιολόγηση των υποψηφίων από τις αναθέτουσες αρχές. Όπως επισημαίνεται, στόχος της νομοθετικής ρύθμισης είναι να σταματήσει το φαινόμενο της κατάθεσης μεγάλου αριθμού προσφυγών στους διαγωνισμού δημοσίων έργων, οι οποίοι οδηγούν σε σοβαρές καθυστερήσεις.