Παναγιωτόπουλος: Η τροπολογία θα έχει θετικό αντίκτυπο στο Πολεμικό Ναυτικό

Παναγιωτόπουλος: Η τροπολογία θα έχει θετικό αντίκτυπο στο Πολεμικό Ναυτικό

«Αυξάνεται άμεσα η επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού με την ολοκλήρωση αυτών των προγραμμάτων»

Μια πολύ σημαντική τροπολογία κατέθεσε χθες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος επεσήμανε τους τρεις λόγους για την τροπολογία αυτή:

«Ο πρώτος λόγος είναι ότι έχει έναν επείγοντα χαρακτήρα, αφού στην ουσία διευθετεί μία κατάσταση η οποία πρέπει να διευθετηθεί άμεσα, αφού τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού στα δύο Ναυπηγεία έληξαν στις 31 Σεπτεμβρίου. Είχαμε έρθει τότε σε επαφή με τα συναρμόδια Υπουργεία, όμως η νομοθετική διαδικασία, όλες αυτές οι διαδικαστικές καθυστερήσεις, μάς έφεραν σήμερα εδώ, να δίνουμε επιτέλους το τέλος και στην αγωνία των εργαζομένων και στην αβεβαιότητα περί της παράτασης του προγράμματος.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι υπάρχει ένας αναπτυξιακός χαρακτήρας και στις τρεις επιμέρους διατάξεις κι επομένως υπάρχει μία σχετική συνάφεια με το παρόν νομοσχέδιο. Όσον αφορά στα δύο Ναυπηγεία, πρόκειται για παράταση προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού, στο Σκαραμαγκά όσον αφορά στη συνέχιση εργασιών σε τέσσερα υποβρύχια και στην Ελευσίνα όσον αφορά στην ολοκλήρωση του προγράμματος κατασκευής δύο Πυραυλακάτων, τις υπ’ αριθμ. 6 και 7, Η πρώτη οσονούπω παραδίδεται - είναι στις τελικές δοκιμές - κι η δεύτερη θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2020.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι για τις δύο τουλάχιστον αυτές διατάξεις, αυτές που αφορούν στα προγράμματα στα Ναυπηγεία, υπάρχει άμεσος θετικός αντίκτυπος στις Ένοπλες Δυνάμεις κι ειδικότερα στο Πολεμικό Ναυτικό. Αυξάνεται άμεσα η επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού με την ολοκλήρωση αυτών των προγραμμάτων».