Μαξίμου: Σοβαρό περιθώριο σύγκλισης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Μαξίμου: Σοβαρό περιθώριο σύγκλισης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Ανοίγει διάλογος διάρκειας ενός μήνα του υπουργείου Εσωτερικών με τα κόμματα

Για σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, μετά τις διαδιχικές συναντήσεις που είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του στη Βουλή με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Όπως αναφέρεται «στις συναντήσεις αυτές ο πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών. Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας».

«Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης» αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου και συμπληρώνει ότι «πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

«Για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τέλος τονίζεται, ότι «οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη».

Παρακαλούμε περιμένετε ...