«Αυθαίρετες και επικίνδυνες οι πολεμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας»

«Αυθαίρετες και επικίνδυνες οι πολεμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας»

Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ

Για απολύτως αυθαίρετες, αντίθετες προς κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου και εξαιρετικά επικίνδυνες πολεμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της Συρίας, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ στο προεδρικό μέγαρο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ προσλαμβάνει σήμερα ιδιαίτερες διαστάσεις, όσον αφορά στην διασφάλιση της ειρήνης καθώς και στην εμπέδωση της διεθνούς σταθερότητας, μέσω της πλήρους εφαρμογής του συνόλου του διεθνούς δικαίου, ιδίως δε εκείνου που εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, επισήμανε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι έχει αποδείξει και αποδεικνύει καθημερινά, κατά γενική ομολογία, πως αποτελεί υπόδειγμα συνεπούς και αποτελεσματικού συμμάχου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ως προς όλο το φάσμα των υποχρεώσεών της και πρόσθεσε ότι «γι' αυτό αξίζει την αναγνώριση και τον σεβασμό όλων των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε, πρώτον, ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ πρέπει να συμπαρασταθεί εμπράκτως στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, πάντοτε με γνώμονα τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου. Και δεύτερον, να υπερασπισθεί εμπράκτως την Ελλάδα έναντι οιουδήποτε θα διανοείτο να προσβάλει τα σύνορά της, την επικράτειά της και την κυριαρχία της, πολλώ μάλλον όταν πρόκειται για σύνορα και επικράτεια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο. «Και όταν λέω έναντι οιουδήποτε, το εννοώ στο ακέραιο, δοθέντος ότι αφορά ακόμη και μέλη του ΝΑΤΟ. Διότι οφείλουμε να ερμηνεύουμε τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου περί οργάνωσης και λειτουργίας του ΝΑΤΟ, όχι μόνο κατά το γράμμα τους, αλλά κατ' εξοχήν μάλιστα, κατά το πνεύμα τους, το οποίο αναδεικνύεται από την ίδια την αποστολή της συμμαχίας. Και το πνεύμα αυτό δεν ανέχεται κατ' ουδένα τρόπο, οιασδήποτε μορφής προσβολή των συνόρων, του εδάφους και της κυριαρχίας μέλους του ΝΑΤΟ, απ' οπουδήποτε και αν προέρχεται. Υπό διαφορετική εκδοχή αποδυναμώνεται, και δη επικίνδυνα, το ίδιο το ΝΑΤΟ» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Απευθυνόμενος στον κ. Στόλτενμπεργκ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον συνεχάρη για τον άψογο τρόπο άσκησης των καθηκόντων του καθ' όλη την διάρκεια της θητείας του, με στόχο την ευόδωση της αποστολής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, του ΝΑΤΟ και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην αποστολή του, η οποία, όπως είπε, «ευχόμαστε ολοψύχως να μακροημερεύσει».

Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την συνάντηση, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, που χαίρει εκτίμησης από όλους. Πρόσθεσε επίσης, ότι η Ελλάδα συνεισφέρει σε θέματα συλλογικής άμυνας και ασφάλειας, καθώς και σε επιχειρήσεις χερσαίες και θαλάσσιες. Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι η Ελλάδα ακολουθεί και εφαρμόζει την σχετική κατευθυντήρια γραμμή, που αφορά την επένδυση του 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες από κάθε κράτος-μέλος της συμμαχίας, και υπογράμμισε την ανάγκη να επενδύουν τα μέλη του ΝΑΤΟ στην άμυνα και την ασφάλεια, ιδιαίτερα μέσα σε έναν κόσμο απρόβλεπτο, όπως είναι ο σημερινός.

«Είμαστε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη συμμαχία, ένας μεγάλος παγκόσμιος οργανισμός με μεγάλη ιστορία, ακριβώς επειδή καταφέραμε να μείνουμε ενωμένοι σε έναν κόσμο που αλλάζει, καθώς προσαρμοζόμαστε και αλλάζουμε και εμείς» επισήμανε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «όλοι μαζί ορθώνουμε το ανάστημά μας, και παραμένουμε ενωμένοι παρά τις διαφορές που μας χωρίζουν. Είμαστε όλοι εκεί για να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλο» είπε και πρόσθεσε ότι «πρεσβεύουμε και συμμεριζόμαστε τις ίδιες αρχές, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών, ενώ δεσμεύτηκε προσωπικά να συνεχίσει να αγωνίζεται για την προαγωγή αυτών των αρχών.

Τέλος, ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Παυλόπουλο για την υποστήριξή του και τόνισε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας τους.