Ιδιαίτερα θερμό το κλίμα στη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Μάικ Πομπέο στο Μέγαρο Μαξίμου

Ιδιαίτερα θερμό το κλίμα στη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Μάικ Πομπέο στο Μέγαρο Μαξίμου

Τι συζήτησαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός

Ιδιαίτερα θερμό ήταν το κλίμα κατά την υποδοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον κ. Πομπέο στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου όπου από τις κινήσεις τους φάνηκε να συζητούν για τις ομοιόχρωμες μπλε γραβάτες τους πριν μπουν στον προθάλαμο, όπου βρίσκονταν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εξωτερικών, 'Αμυνας, μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, ο αμερικανός πρέσβης και μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας. Ακούστηκαν στις κάμερες να συζητούν για τον καιρό και το νέο μουσείο Γουλανδρή που εγκαινίασε πρόσφατα ο πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, πριν αρχίσουν οι συνομιλίες, χαμογελαστός κλείνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στην ελληνοαμερικανική κοινότητα του Κάνσας, απ' όπου κατάγεται λέγοντας πως «ευελπιστώ να τα πάμε καλά, διαφορετικά θα μου τα πουν».

Μητσοτάκης: Κατάφωρη η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία

Τη συμβολή των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και απέναντι στην Ελλάδα ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο κατά την υποδοχή του στο Μέγαρο Μαξίμου.«Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την περιοχή και πως η Κύπρος δεν ζητά παρά μόνον τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ακραία ρητορική της 'Αγκυρας και μίλησε για κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου σημειώνοντας πως οι κινήσεις της Τουρκίας δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο.Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορική καλή σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ που σφυρηλατήθηκε με τους δύο παγκοσμίους πολέμους και τη σημαντική παρουσία της ομογένειας ενώ υπογράμμισε ότι οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την ελληνική ανεξαρτησία θα δώσουν την ευκαιρία για ανάδειξη και εμβάθυνση αυτής της ιστορικής, πολιτικής και πολιτισμικής σχέσης.Τόνισε επίσης πως ο β’ γύρος στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ γίνεται σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια οικονομικών αντιξοοτήτων βρίσκεται στην ανάπτυξη.

Πομπέο: Οι αμερικανικές εταιρίες έτοιμες να επενδύσουν στην Ελλάδα

Πιο ισχυρές από ποτέ χαρακτήρισε τις σχέσεις με την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Γίνονται πολύ σπουδαία πράγματα, όλα πηγαίνουν καλά και δουλεύουμε πολύ σκληρά, οι μηχανές έχουν ανάψει για τα καλά. Οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι στο απόγειο, ποτέ δεν ήταν ισχυρότερες και προσβλέπω στο μέλλον. Οι αμερικανικές εταιρίες είναι έτοιμες να έρθουν, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», ανέφερε αρχικά ο κ. Πομπέο.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επεσήμανε ότι «οι αμερικανικές εταιρίες είναι έτοιμες να έρθουν, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας» και πως «είμαστε εδώ να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα να διατηρήσει το ρόλο της σαν πυλώνας σταθερότητας».

«Μιλήσατε για τις ιστορικές σχέσεις των χωρών μας, ευελπιστώ να κάνω τα πάντα σωστά για να μην ακούσω στο τέλος τα παράπονα της ελληνικής κοινότητας στο Κάνσας», είπε με χιούμορ ο υπουργός Εξωτερικών, κλείνοντας την τοποθέτησή του.