Τσιάρας: Να αφήσουμε την Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και ελεύθερη

Τσιάρας: Να αφήσουμε την Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και ελεύθερη

Ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Η ανεξαρτησία στη δικαιοσύνη βρέθηκε για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο της συζήτησης με αφορμή τον σημερινό εορτασμό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, προστάτη του δικαστικού Σώματος.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών έδωσαν, μεταξύ άλλων, το παρών ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, οι πρόεδροι όλων των ανωτάτων δικαστηρίων και οι πρόεδροι των Δικαστικών Ενώσεων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο οποίος ήταν ο συντονιστής της εκδήλωσης, στην ομιλία του τάχθηκε για ακόμη μια φορά υπέρ της κατάργησης της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της Οικονομικής Εισαγγελίας υπογραμμίζοντας ότι στην Δημοκρατία πρέπει να υπάρχει διάχυση και όχι συγκέντρωση των εξουσιών.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας επεσήμανε πως όλοι είμαστε συντελεστές σε αυτό που λέγεται Δικαιοσύνη και πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει ενώ σημείωσε με νόημα: «Να αφήσουμε την Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και ελεύθερη».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε ότι  η Δικαιοσύνη είναι ταυτόσημη με την ελευθερία. «Κάναμε βήματα μπροστά, αλλά κάναμε και  βήματα πίσω και το πολιτικό σύστημα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός υπογράμμισε ότι «το ολίσθημα όσων με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους υπονομεύουν τη Δικαιοσύνη είναι μείζον διότι η Δικαιοσύνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελευθερία των πολιτών» ενώ παράλληλα άσκησε σφοδρή κριτική σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και σε αυτή που αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον και αφορά το νόμο Κατρούγκαλου. «Δεν καταλογίζω καμία πρόθεση, αλλά είναι αυτονόητη ανάγκη, ιδίως σε αποφάσεις μείζονος σπουδαιότητας, να εξασφαλίζεται όχι μόνον η ταχεία εκδίκαση, αλλά και η ταχεία δημοσίευση της απόφασης, ώστε να αποτρέπεται η διαιώνιση της νομικής ανασφάλειας» επεσήμανε ο κ. Βερβεσός.