Κουμουτσάκος για μεταναστευτικό: Η συμφωνία με την Τουρκία παραμένει για την Ελλάδα σημαντική

Κουμουτσάκος για μεταναστευτικό: Η συμφωνία με την Τουρκία παραμένει για την Ελλάδα σημαντική

«Μέσα στις επόμενες 20 μέρες θα παρουσιάσουμε το νέο νόμο»

Συνέντευξη στη Süddeutsche Zeitung παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σε ερώτηση σχετικά με τη σύσταση «λίστας ασφαλών χωρών προέλευσης» ο Γ. Κουμουτσάκος απαντά: «Η λίστα αυτή βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία. Αλλά μέσα στις επόμενες 20 μέρες θα παρουσιάσουμε το νέο νόμο.»

Αναφορικά με τις επαναπροωθήσεις 10.000 μεταναστών μέχρι το 2020 στην Τουρκία ο Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρει: «Για την Τουρκία υπάρχουν πολλές απόψεις. Θα συζητήσουμε και θα συντονίσουμε τα πάντα στενά μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους. Αυτό ισχύει και για τις απελάσεις σε τρίτες χώρες. Μελλοντικά στο πεδίο αυτό οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστούν στενότερα ώστε να οργανώσουν κοινές επαναπροωθήσεις. Με ένα αεροπλάνο πχ. Σουηδία, Γερμανία και Ελλάδα. Τότε θα γίνει κατανοητό όλο αυτό ως κοινό ευρωπαϊκό μέτρο». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρει ότι η συμφωνία με την Τουρκία παραμένει για την Ελλάδα σημαντική και όπως τονίζει «μπορεί να γίνει κριτική στη συμφωνία αλλά είναι το μοναδικό μέσο που διαθέτουμε. Πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό και να το καταστήσουμε πιο αποτελεσματικό. Πρέπει να πούμε στην Τουρκία ότι οφείλει να ανακόψει τις νέες διαδρομές των διακινητών».