Μητσοτάκης: Ο Πολιτισμός μεταβάλλεται σε μία δύναμη διπλής ανάπτυξης

Μητσοτάκης: Ο Πολιτισμός μεταβάλλεται σε μία δύναμη διπλής ανάπτυξης

Ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια του νέου Μουσείου του Ιδρύματος Γουλανδρή

Ολοκληρωμένο πολιτιστικό «πνεύμονα» χαρακτήρισε το νέο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παραβρέθηκε στα εγκαίνια.

Ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Μητσοτάκη, ανέφερε ότι το Μουσείο αποτελεί σημείο συνάντησης της καλλιτεχνικής δημιουργίας με την καθημερινή ποιοτική ψυχαγωγία, υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως πως η φιλοσοφία του αποτυπώνει ακριβώς την αντίληψη της κυβέρνησης για τον Πολιτισμό. Ο Πολιτισμός, υπογράμμισε, πρέπει να διαχέεται σε όλους τους πολίτες, να γίνεται μέρος της ζωής τους, να διευρύνει αθόρυβα τη σκέψη τους, το γούστο τους και τους ορίζοντές τους.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, ότι περισσότερα από 600 έργα, από το 1880 μέχρι το 1980, βρίσκουν τώρα μόνιμο τόπο διαμονής στην Αθήνα. «Αριστουργήματα που για να θαυμάσει κανείς έπρεπε να ταξιδέψει σε δεκάδες πρωτεύουσες θα μας περιμένουν πλέον εδώ, στο Παγκράτι. Κι όχι μόνο, στους 11 ορόφους αυτού του μοντέρνου κτιρίου -που κράτησε τα στοιχεία ενός νεοκλασικού του μεσοπολέμου- θα εκτίθενται θαυμάσια έπιπλα, πορσελάνες, παραπάνω από 5.000 βιβλία τέχνης, όπως και σπάνια αντικείμενα», επισήμανε εξηγώντας αυτό το μουσείο προσφέρει στην Αθήνα μία ξεχωριστή θέση πια στον παγκόσμιο εικαστικό χάρτη, καθώς θα ενωθεί στο ίδιο τόξο με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που εγκαινιάζεται το Φεβρουάριο, και με τη νέα Πινακοθήκη που ανοίγει ξανά τις πόρτες της το 2021.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους σημαντικούς συλλέκτες σύγχρονης τέχνης να στηρίξουν από την προσωπική τους συλλογή τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ενώ είπε πως για τη χώρα μας ο Πολιτισμός μεταβάλλεται και σε μία δύναμη διπλής ανάπτυξης: «Οικονομικής όταν η τέχνη κλασική, σύγχρονη συνδυάζεται με την ιστορία και με το τουριστικό μας προϊόν, αλλά και κοινωνικής όταν διαμορφώνει καλλιεργημένους πολίτες ανοιχτούς σε νέα ερεθίσματα».

Επιπρόσθετα, διαβεβαίωσε, ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στα κεντρικά της καθήκοντα στον τομέα του πολιτισμού προσθέτοντας πως «σε αυτά ανήκει και η υποχρέωσή της να σταθεί δίπλα σε πολίτες που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες όπως η σημερινή». Συμπλήρωσε δε, ότι «η πολιτική του πολιτισμού θα πρέπει να πάψει κάποτε να ασκείται από κάποια κλειστά ιερατεία», και τόνισε πως η κυβέρνηση θα άρει κάθε κρατικό εμπόδιο.

«Ο πολιτισμός είναι οικουμενικός, για αυτό δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά κρατικός. Η διακίνησή του δεν μπορεί να αποτελεί το αποκλειστικό προνόμιο κρατικών υπηρεσιών», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκλεισε την ομιλία του με μια φράση του μεγάλου ζωγράφου Marc Chagall, προσωπικού φίλου του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή από το 1967 μεχρι και τον θάνατό του το 1985: "Όταν δημιουργώ με την καρδιά σχεδόν όλα πάνε καλά, όταν δημιουργώ με το μυαλό σχεδόν τίποτα δεν βγαίνει".

«Ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή δημιούργησαν με την καρδιά τους ετούτη τη συλλογή και με την καρδιά οι άνθρωποι του Ιδρύματος κάνουν σήμερα πράξη το όραμα που εκείνοι δεν πρόλαβαν να πραγματοποιήσουν. Τους είμαστε ευγνώμονες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.