Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αγοράσει drones μεγάλων δυνατοτήτων από ΗΠΑ και Ισραήλ

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αγοράσει drones μεγάλων δυνατοτήτων από ΗΠΑ και Ισραήλ

Παναγιωτόπουλος: Δεν έχω αμφιβολία ότι ο Πρωθυπουργός θα θέσει στον Πρόεδρο της Τουρκίας τα ζητήματα παραβατικής συμπεριφοράς της

Την αγορά drones για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ διαπραγματεύεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.

«Έχουμε δικά μας drones, ελληνικά. Διαπραγματευόμαστε τόσο με τους Αμερικανούς όσο και με τους Ισραηλινούς την απόκτηση μερικών ακόμα ή με αγορά ή με leasing. Και τα δυο ζητήματα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση. Τα ισραηλινά έχουν άλλες δυνατότητες, τα αμερικανικά άλλες, μεγαλύτερες όσον αφορά την εμβέλεια, όμως είμαστε κοντά στο να συμφωνήσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει στα σκαριά και πρόγραμμα κατασκευής ελληνικών drones

«Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, με τον αρμόδιο Υφυπουργό Έρευνας και Καινοτομίας κ. Χρίστο Δήμα, με τον οποίο προσπαθούμε να συμφωνήσουμε στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια προκειμένου να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα κατασκευής ελληνικών drones. Αποτελεί βασική στρατηγική επιλογή η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Επιστήμονες υπάρχουν απλά προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε την παρουσία τους και τη συνεισφορά τους στον Ελληνικό Στρατό». Ως προς το θέμα της θητείας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε: «Να μην περιμένουμε αύξηση θητείας. Η αύξηση θητείας αφορά τους στρατεύσιμους που θα έρθουν για 9 μήνες και θα φύγουν. Χρειάζονται πολύ επιλεκτικά προσλήψεις σε συγκεκριμένους κλάδους. Σχετικά με τη θητεία, εάν δεν έχω τις προτάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας δεν μπορώ να βγαίνω και εξαγγέλλω κάτι.

Ως προς τα ελληνοτουρκικά ο έλληνας υπουργός επεσήμανε πως: «Τα κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να μένουν ανοιχτά ακόμη και σε περιόδους έντασης.

Δεν έχω δει τον Τούρκο ομόλογό μου κ. Χουλουσί Ακάρ. Έχουμε μιλήσει μια φορά στο τηλέφωνο, ενώ θα βρεθούμε τέλος του επομένου μηνός στις Βρυξέλλες. Έχει μια δουλειά να κάνει κι έχω μια δουλειά να κάνω, σκοπεύω να την κάνω καλά».

Παράλληλα μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ τόνισε ότι «Δεν έχω αμφιβολία ότι ο Πρωθυπουργός θα θέσει στον Πρόεδρο της Τουρκίας τα ζητήματα παραβατικής συμπεριφοράς της.

Καλό είναι να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας ακόμα και σε περιόδους έντασης».

«Σφράγισμα» του Έβρου

Για το φλέγον θέμα του μεταναστευτικού ο υπουργός επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Τίθεται δυνητικά θέμα Εθνικής Ασφάλειας για τη χώρα και η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων έχει να κάνει κυρίως με την αύξηση της επιτήρησης στα θαλάσσια σύνορά μας.

Με την εντατικότερη παρουσία μας στη συνοριογραμμή θα υπάρξει αποτροπή. Οι ροές από τον Έβρο είναι σαφώς μικρότερες και σκοπός μας είναι να ελεγχθεί πλήρως κάθε ροή από τον Έβρο.

Η οπτική μας γωνία είναι σαφώς πιο αυστηρή αυτή της ανοιχτής πρόσκλησης. Πρέπει να το δείξουμε και στη πράξη.  Πρέπει να γίνει αποσυμφόρηση των νησιών για να μην «καταρρεύσουν»».

Υπογραφή Συμφωνίας Ελλάδος - ΗΠΑ

Ως προς την υπογραφή συμφωνίας με τις ΗΠΑ ο υπουργός επεσήμανε πως: «Θα έχει υπογραφεί ως την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, στις αρχές Οκτωβρίου. Πιθανώς να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ.

Η συμφωνία αναφέρεται στη χρήση του λιμανιού της Σούδας, μερική χρήση του λιμένα Αλεξανδρούπολης και δημιουργία υποδομών, ώστε να συνεκπαιδεύονται αμερικανικά ελικόπτερα με τις ελληνικές δυνάμεις στη Κεντρική Ελλάδα.

Το κατεξοχήν όφελος είναι η εμβάθυνση της στρατηγικής μας συνεργασίας μέσα από την οποία η Ελλάδα αναδεικνύεται σε αξιόπιστο εταίρο και σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών».