Παναγιωτόπουλος: Δεν φοβόμαστε και δεν ανησυχούμε για την τουρκική προκλητικότητα

Παναγιωτόπουλος: Δεν φοβόμαστε και δεν ανησυχούμε για την τουρκική προκλητικότητα

«Διατηρούμε τις ένοπλες δυνάμεις σε ετοιμότητα»

Δεν φοβόμαστε και δεν ανησυχούμε για την τουρκική προκλητικότητα καθώς διατηρούμε τις ένοπλες δυνάμεις σε ετοιμότητα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ σημείωσε ότι «μας προβληματίζει η τουρκική ρητορική την οποία» όπως είπε «βλέπουμε με αποφασιστικότητα».

Η δήλωση αυτή του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας έγινε και ενώ η Τουρκία έχει εκδώσει νέα NAVTEX για το ερευνητικό σκάφος Bilim στην περιοχή του Καστελόριζου.

Παράλληλα το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσε δική του οδηγία προς ναυτιλομένους εξαγγέλλοντας άσκηση μονάδων του και της Ακτοφυλακής στη θάλασσα του Καστελόριζου.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για ένα μέρος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και σταθερός εταίρος των Αμερικανών και εργάζεται για τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

Όσον αφορά τα εξοπλιστικά, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως «το κομμάτι των εξοπλιστικών δεν έχει εξαφανιστεί από την ατζέντα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, με όλα τα προβλήματα, «τρέχουν», δηλαδή βρίσκονται σε εξέλιξη προς υλοποίηση, πάνω από 100 διαφορετικά προγράμματα που αναβαθμίζουν το αμυντικό υλικό των Ενόπλων Δυνάμεων, επιμέρους, και στους τρεις κλάδους, και στον Ελληνικό Στρατό και στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία.

Σε αυτή την περίοδο, αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να σχεδιάσουμε πολύ προσεκτικά ώστε να πάμε σε μία συνολική αναβάθμιση των συστημάτων. Εκεί, βέβαια, το χρηματοδοτικό είναι το μείζον πρόβλημα. Θεωρώ ότι θα δοθούν λύσεις, γιατί πρέπει να πάμε σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ο οποίος, εφόσον εξελιχθεί και πετύχει, θα αναβαθμίσει, θα έλεγα, εξαιρετικά τη δυναμική των Ενόπλων Δυνάμεων για το επόμενο διάστημα και δεν μιλάω σε βάθος δύο, τριών ή τεσσάρων χρόνων, αλλά για την επόμενη εικοσαετία. Πρέπει να παρθούν αποφάσεις. Αυτό φυσικά γίνεται και σε συνεργασία με το Γραφείο του Πρωθυπουργού και το Υπουργείο Οικονομικών που έχει και όλη τη διαχείριση του οικονομικού κομματιού. Θα πρέπει να πάμε σε έξυπνες και μεθοδευμένες λύσεις.

Ο τελικός στόχος όλων είναι η αναβάθμιση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων για να είναι η χώρα ασφαλής και να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς, αυτό το λέμε σε κάθε τόνο. Επομένως, παρά τα όσα «τρέχουν», τα οποία είναι ασφαλώς χρήσιμα, μπορούμε να πάμε και σε ένα άλλο επίπεδο, όλα όμως αρχίζουν και τελειώνουν από την επίλυση του χρηματοδοτικού. Θεωρώ ότι όσο προχωράμε θα έχουμε περισσότερα να πούμε. Κάντε λίγο υπομονή, αυτοί οι δύο μήνες είναι κομβικής σημασίας».

Τέλος, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας. Όπως είπε είναι ένα σύνθετο πρόβλημα με γεωπολιτική διάσταση λέγοντας ότι το υπουργείο Άμυνας συμμετέχει στη διαχείριση του ζητήματος.