Μήνυμα Μητσοτάκη-Αναστασιάδη στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της

Μήνυμα Μητσοτάκη-Αναστασιάδη στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της

Επανέναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν των δύο ηγετών, για την άτυπη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στις 9 Αυγούστου και την καταρχήν συναντίληψη για τους όρους αναφοράς, αλλά και τις προσπάθειες με την ειδική απεσταλμένη του γγ των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, καθώς και τα προβλήματα που παρεμβλήθηκαν από την Τουρκία στη συνέχεια.

Οι δύο πλευρές τονίζουν, πως έγινε ακόμη, ενδελεχής ενημέρωση τόσο για τις επιθετικές και έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα, όσο και έναντι της Αμμοχώστου, καθώς και σχετικά με την εκδήλωση ακραίας αδιαλλαξίας κατά την παράνομη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα Κατεχόμενα.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και ανησυχία για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ενώ συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Παράλληλα, διατύπωσαν την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες.

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επαναλαμβάνουν την απόλυτη βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μία βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν.

1
σχόλιο
  1. avatar ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

    Κ.Μητσοτακη . Αιγαιο . Ανατολικη Μεσογειο .Κυπριακο .Οχι εκπτωσειs προs τον κ.Ερντογαν .Ευχαρηστω.

Παρακαλούμε περιμένετε ...