Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Τι είπε για τις απειλές Ερντογάν, για πρόωρες εκλογές, ΔΕΗ, Γλυπτά του Παρθενώνα και οικονομία

Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Τι είπε για τις απειλές Ερντογάν, για πρόωρες εκλογές, ΔΕΗ, Γλυπτά του Παρθενώνα και οικονομία

Η υπόσχεση που έδωσε στη μητέρα του

Για περισσότερο από δυο ώρες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντούσε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 84η ΔΕΘ Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην κατάσταση της οικονομίας, στην ΔΕΗ, στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών καθώς και σε πολλά ακόμη θέματα.

Πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία, δήλωσε με κατηγορηματικότητα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου της 84ης ΔΕΘ και αναφερόμενος στην σχετική φιλολογία της αντιπολίτευσης είπε ότι «η αντιπολίτευση έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια».

Σημείωσε πάντως ότι εφόσον δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος τότε οι εκλογές το 2023 θα είναι με απλή αναλογική, δηλαδή θα είναι με διπλή κάλπη, αφού δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Θα περάσουμε από τη διαδικασία μίας διπλής εκλογής.

«Το Βρετανικό Μουσείο δίνει μάχη που κάποια στιγμή θα χάσει»

Ο πρωθυπουργός δέχθηκε ερώτηση και το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Το Βρετανικό Μουσείο δίνει μάχη που κάποια στιγμή θα την χάσει», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τα γλυπτά του Παρθενώνα, απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου της 84ης ΔΕΘ.

Πρόσθεσε ότι «δεν απεμπολεί η Ελλάδα κανένα δικαίωμα στα γλυπτά του Παρθενώνα. Μας ασκήθηκε όμως και κακοπροαίρετη κριτική που ταυτίστηκε με τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποδυναμωθεί το πάγιο και δίκαιο αίτημα για επιστροφή των γλυπτών».

«Κάθε πράγμα στον καιρό του για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας»

Για τον εάν θα προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι σε τρεις μήνες θα μπορεί να απαντήσει και σημείωσε ότι προηγείται η συνταγματική μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας με 151 ψήφους. Κάθε πράγμα στον καιρό του, σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Συζητάμε το ενδεχόμενο για μείωση των εισφορών και στους ελεύθερους επαγγελματίες»

«Στο τέλος της θητείας μας θα έχουμε μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, 22% και 11% και βέβαια θα υπάρχει ο κατώτατος συντελεστής», απάντησε σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου της 84ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συζητάμε το ενδεχόμενο για μείωση των εισφορών και στους ελεύθερους επαγγελματίες», τόνισε.

Κάποια στιγμή θα συναντηθεί και με τον Ζόραν Ζάεφ

Σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε ότι είναι «εθνικά επιζήμια», αλλά υπογράμμισε πως έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή και δεν προβλέπεται αλλαγή της.

Η κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι αυστηρή στον έλεγχο της εφαρμογής της Συμφωνίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως αυτό που χρειάζεται είναι ένα αναπτυξιακό άλμα της Μακεδονίας με

τη Θεσσαλονίκη σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Να στηριχτούν τα προϊόντα της πραγματικής, της αυθεντικής Μακεδονίας και να κερδηθεί το παιχνίδι της επικοινωνίας παγκοσμίως, έτσι ώστε όταν κάποιος ακούει Μακεδονία, να σκέφτεται την ελληνική Μακεδονία.

Είπε ότι δεν έχει κανονιστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας κ. Ζάεφ αλλά κάποια στιγμή θα γίνει.

«Να συζητήσουμε με την Τουρκία, να γίνει όχι με απειλές και τσαμπουκάδες»

Την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ. Επισήμανε ότι θα είναι μία πρώτη συνάντηση και πρόσθεσε: «Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «πρόθεσή μου είναι να συνομιλώ, γιατί μόνο τότε μπορείς να βρεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές. Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με τα επιχειρήματα που μας δίνει το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος μας».

Για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ότι έχει θέσει το ζήτημα σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις του και πως είναι θέμα ευρωπαϊκό.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι και το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό θέμα και πως η Τουρκία έχει πάρει πολλά χρήματα, περί τα 6 δισ. για το μεταναστευτικό.

«Προσερχόμαστε με αποφασιστικότητα», υπογράμμισε και τόνισε την ανάγκη να μη συγχέονται σε επίπεδο διμερών σχέσεων ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. «Ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι και το ζήτημα του προσφυγικού», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «πρέπει να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη, εκμαιεύονται περισσότερους πόρους για τη διαχείριση του προσφυγικού».

«Κι αν χρειάζεται να συζητήσουμε να γίνει όχι με απειλές και τσαμπουκάδες και με μια γλώσσα που δεν ταιριάζει σε σχέσεις καλής γειτονίας», συνέχισε.

«Θα είναι μια πρώτη συνάντηση, είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε με την Τουρκία», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα της ΔΕΗ και να εξυγιανθεί»

«Το σχέδιο για την εξυγίανση της ΔΕΗ έχει παρουσιαστεί», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε τη ΔΕΗ σε τραγική κατάσταση. «Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ερευνηθεί, γιατί έφθασε σε τέτοια κατάσταση, όταν κάποιοι προειδοποιούσαν» προσέθεσε.

Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα της επιχείρησης και να εξυγιανθεί και κάποια στοιχεία της θα πουληθούν. Αλλά, επίσημανε ο κ. Μητσοτάκης, θέλω τη ΔΕΗ μπροστάρη σε μία απελευθερωμένη αγορά ενέργειας που θα αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα την ξανακάνουμε κερδοφόρα. Δεν πρέπει να κάνουμε κοινωνική πολιτική, μέσω της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιώνεται.

«Αλλαγή δημοσιονομικού μίγματος, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και λειτουργία των τραπεζών»

Για το εάν φτάνει η μείωση των φόρων για να ανασάνουν οι πολίτες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της 84ης ΔΕΘ, ότι η χώρα χρειάζεται μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική η οποία βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την αλλαγή δημοσιονομικού μίγματος, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη λειτουργία των τραπεζών.

«Πρέπει να κερδηθούν όλες αυτές οι μάχες και θα κερδηθούν», είπε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας»

Θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου της 84ης ΔΕΘ και πρόσθεσε ότι οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν από συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν ανήκουν στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Η απάντησή Μητσοτάκη για το αν θα δει την ταινία του Γαβρά με τον Βαρουφάκη

Ερώτηση για το αν θα δει την ταινία του Κώστα Γαβρά με τον Βαρουφάκη δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δει την ταινία του Γαβρά, αν και την χαρακτήρισε επαρκώς μονομερή και προέτρεψε τους πολίτες που θα τη δουν να διαβάσουν βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα για την περίοδο εκείνη. Επίσης, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να καταθέσει πρόταση εξεταστικής για την περίοδο εκείνη.

Δεν έχω αυταπάτες, οι κυβερνήσεις έχουν μήνα του μέλιτος, σκοπός μας είναι ο μήνας να γίνει τετραετία, δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου της 84ης ΔΕΘ, για τα θετικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

«Οι πολίτες πιστώνουν ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι και στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την δυναμική μας. Φυσικά", συνέχισε, "θα γίνουν και λάθη, αλλά εδώ θα είμαστε για λογοδοσία και δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου εφησυχασμό ή αλαζονεία. Ωστόσο έχει σημασία ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός».

Η υπόσχεση που έδωσε στη μητέρα του

Κανένα επίδομα δεν καταργείται, δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

Αναφερόμενος ειδικά στα άτομα με αναπηρία τόνισε: «θέλουμε μία συγκροτημένη προσέγγιση στο θέμα τον ατόμων με αναπηρία. Το έχω αναλάβει προσωπικά και θα παρουσιάσουμε καινοτόμες προτάσεις». Αναφέρθηκε στην επίσκεψή του την Παρασκευή στην εθνική ομάδα τυφλών και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα άτομα αυτά και την ψυχική τους δύναμη. Μίλησε δε και για την προσωπική διάσταση που έχει το θέμα, λόγω της μητέρας του όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μάλιστα αναφερόμενος σε εκείνη είπε ότι είχε μιλήσει ανοιχτά η ίδια για το πρόβλημα της και ότι οφείλει να στηρίξει τα άτομα με αναπηρία για της το οφείλει.

Σχετικά με τα εργασιακά, είπε ότι «στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και την πλήρη απασχόληση και θα είμαστε απέναντι σε κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας». Επανέλαβε ότι από 1ης Ιουλίου του 2020 θα αρχίσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επανέλαβε την πίστη του στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.