Δείτε live την συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στην 84η ΔΕΘ

Δείτε live την συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στην 84η ΔΕΘ

«Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στην 84η ΔΕΘ. Η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν ήταν τόσο ρόδινη ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση στην συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ και πρόσθεσε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας γιατί είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα τους δύο τελευταίους μήνες. Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει.

Διευκρίνισε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, αλλά δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη μέσα από ένα κύμα επενδύσεων ξένων και εγχώριων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αυτή η πολιτική είναι διαφορετική.

Για το ενδεχόμενο η διαφαινόμενη διεθνής ύφεση να επηρεάσει την ελληνική οικονομία ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, επανέλαβε πως η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης και ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για υψηλή ανάπτυξη. Σημείωσε ότι δεν συμμερίζεται τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία και υπογράμμισε «εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί».

Δεν δίνουμε πρόσθετο δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού, ούτε διευρύνουμε το εκλογικό σώμα, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της 84ης ΔΕΘ. «Παρέχουμε απλώς μία διευκόλυνση, όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Εξετάζουμε παράλληλα και το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου» τόνισε.

Τόνισε ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, για να προσθέσει: Είναι, δίχως δική μας ευθύνη, περιορισμένης εμβέλειας.

Για τον εκλογικό νόμο είπε: «Δεν θα συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με αλλαγή του Συντάγματος. Είναι δύο διακριτές ενότητες». Επανέλαβε ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική και γι' αυτό θα προτείνει ένα νόμο που να εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. «Ένα κόμμα με 40% έχει δικαίωμα να κυβερνά» είπε χαρακτηριστικά.

Στη χθεσινή του ομιλία ο Κυριάκος Μητοτάκης παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησης του για τους επόμενους 12 μήνες, από το βήμα των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ, και δεσμεύτηκε πως στην επόμενη διοργάνωση θα προχωρήσει σε δημοκρατική λογοδοσία για τα πεπραγμένα.

Ταυτόχρονα κάλεσε τους Ελληνες πολίτες σε μια μία «Συμφωνία Δημιουργίας, Συμφωνία Δράσης και Αποτελέσματος, Συμφωνία Αναγέννησης και Προόδου» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις κοστολογημένες φορολογικές ελαφρύνσεις που θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2020.

Οι φορολογικές αυτές ελαφρύνσεις είναι οι εξής:
  •  Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.
  • Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%, ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
  •  Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα, από 10% σε 5%.
  •  Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Επίσης, αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
  •  Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.
  •  Μέσα στο 2020 επίσης θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
  •  Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
  •  Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
  •  Διατηρείται, τέλος, το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.