Ανοικτός και σε περαιτέρω αλλαγές ο Τσιάρας για τα προσωπικά δεδομένα

Ανοικτός και σε περαιτέρω αλλαγές ο Τσιάρας για τα προσωπικά δεδομένα

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Με 90 βελτιωτικές αλλαγές, υιοθετώντας σχετικές προτάσεις και παρατηρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως είχε  δεσμευτεί ότι θα έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων.

Παράλληλα, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου, ο κ. Τσιάρας αντέτεινε ότι από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ η Ελλάδα είναι η προτελευταία χώρα που δεν έχει ενσωματώσει ακόμα τη σχετική κοινοτική οδηγία και αποτέλεσμα, όπως είπε, αυτής της μεγάλης καθυστέρησης είναι η χώρα να επιβαρύνεται με μεγάλα πρόστιμα.

«Αν αφήσουμε στις καλένδες τη νομοθέτηση, είναι σίγουρη η επιβολή προστίμων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δεν είναι θέμα κυβέρνησης αλλά θέμα και κομμάτων και Βουλής. Αυτός είναι ο λόγος που ζητήσαμε τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Υπάρχει συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εφόσον ολοκληρωθεί η νομοθέτηση θα τύχουμε ειδικής μεταχείρισης», τόνισε ο κ. Τσιάρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ανοικτός και σε άλλες βελτιωτικές αλλαγές, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση και της Βουλής και των κομμάτων.

«Υπάρχουν 90 βελτιωτικές αλλαγές και έχει ενσωματωθεί το μεγαλύτερο κομμάτι των προτάσεων που έχουν κατατεθεί δείχνοντας έτσι την πρόθεση της κυβέρνησης ότι η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας δεν πρέπει να είναι πεδίο άγονης αντιπαράθεσης. Οφείλουμε να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό του αναχρονιστικού νομοθετήματος του 1997 για την εικόνα της χώρας για το επενδυτικό κλίμα», κατέληξε ο κ. Τσιάρας.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτήρισε προσχηματικές τις αιτιάσεις της κυβέρνησης για την διαδικασία του κατεπείγοντος και την κατηγόρησε ότι προσπαθεί να δικαιολογήσει μια αντικοινοβουλευτική πρακτική την οποία έχει κάνει κανόνα.

«Εφόσον υπάρχει δυνατότητα ανοχής από πλευράς ΕΕ και παγώματος του προστίμου, δεν υπήρχε θέμα κατεπείγοντος. Πολλά μέλη της ΕΕ είχαν εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα να ενσωματώσουν την κοινοτική οδηγία», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ επικαλέστηκε και τις παρατηρήσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής της Βουλής σε ότι αφορά τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων.

«Η κυβέρνηση δεν πήρε το μάθημά της από την προηγούμενη νομοθέτησή της. Για πρώτη φορά αποχώρησαν όλα τα κόμματα από τη συζήτηση, διαμαρτυρόμενα για την κατάθεση τροπολογίας που κατεδαφίζει εργασιακά δικαιώματα, πέντε λεπτά πριν από τη ψήφιση του νομοσχεδίου. Συνεχίζει και θέλει να νομοθετεί με καταχρηστικό τρόπο», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, αναγνώρισε ότι η χώρα πράγματι καθυστέρησε να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται με βαρύ πρόστιμο, ωστόσο, όπως είπε, στο νομοσχέδιο υπάρχουν προβληματικά σημεία.

«Κατανοούμε το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, αλλά γιατί έπρεπε να υπάρχουν και άλλα θέματα που δεν έχουν σχέση; Εμείς λέμε "όχι" στην καταχρηστική τους άσκηση», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος