Μακρόν σε Μητσοτάκη: Η Γαλλία αλληλέγγυα έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ

Μακρόν σε Μητσοτάκη: Η Γαλλία αλληλέγγυα έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ

Οι δύο ηγέτες έθεσαν στο επίκεντρο των δηλώσεων τους την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών

Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, έστειλε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν κατά την υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη της άμυνας. Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «δεν θα δείξουμε την παραμικρή αδυναμία στον τομέα αυτό». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του τόνισε, ότι «η Γαλλία αποτελεί μία σταθερή φίλη της Ελλάδας, όχι μόνο στα χρόνια της κρίσης, οι σχέσεις μας όμως πηγαίνουν πίσω στα βάθυ των αιώνων. Το κοινό μας παρελθόν, μάς δείχνει το δρόμο του μέλλοντος».

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι «έρχομαι στη Γαλλία σε μία κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, καθώς ύστερα από μία 10ετή κρίση, η χώρα μας ξαναμπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και παραμένει στην Ευρώπη, που είναι ο φυσικός της χώρος σε όλους τους τομείς». Πρόσθεσε ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ, για τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται να γίνουν. Για τον ενιαίο προϋπολογισμό τον οποίο εμείς υποστηρίζουμε. Στηρίζουμε την ανάπτυξη όλων των λαών της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, είπε ότι «θέλουμε μία Ευρώπη, που προστατεύει τους πολίτες, που φυλάσσει τα σύνορά της. Θέλουμε μία Ευρώπη, που δείχνει αλληλεγγύη, που στηρίζει τις χώρες, που βρίσκονται στην αιχμή του μεταναστευτικού προβλήματος». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συζήτηση που θα έχει με τον Γάλλο Πρόεδρο για την κλιματική αλλαγή λέγοντας ότι «η κλιματική αλλαγή δεν αντιμετωπίζεται μόνο μέσω από διακυρήξεις, αλλά θέλει τολμηρά μέτρα, προκειμένου η Ευρώπη να μετατραπεί σε μία πράσινη ήπειρο».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης του, λέγοντας ότι «είμαστε μία νέα κυβέρνηση, που επιχειρεί, για το πως η χώρα μας θα πετύχει ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα. Και σε αυτό το άλμα θέλουμε τις γαλλικές επιχειρήσεις να είναι συμμέτοχοι σε αυτό. Προσκαλώ τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Μακρόν: Σταθερή και διαρκής η στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα

«Ξέρω ότι αναλάβατε πριν από μερικές εβδομάδες αλλά είναι για εσάς πολύ σημαντική η σχέση των δύο χωρών μας», είπε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και πρόσθεσε: «Όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κρίση, η στήριξη της Γαλλίας ήταν σημαντική. Αυτό δεν αφαιρεί το μεγάλο θάρρος του ελληνικού λαού και τη βούλησή του να μείνει στο ευρώ».

Ο κ. Μακρόν υπογράμμισε επίσης, ότι «μας συνδέει μακρά ιστορία, φιλία μακρά που βασίζεται στον πολιτισμό» και πρόσθεσε: «Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές μας προκλήσεις. Θα συζητήσουμε την ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα μόλις η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλάβει και συσταθεί. Προτεραιότητα η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας. Κοινός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη».

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη της άμυνας. Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Περισσότερη συνεργασία στον τομέα αυτόν, αλλά και σε άλλους όπως το κλίμα. Η Ελλάδα γνώρισε το καλοκαίρι πολλές πυρκαγιές. Το θέμα του κλίματος θα είναι στο επίκεντρο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν. Και πρόσθεσε: «Θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω τη χαρά μου που σας υποδέχομαι στο Παρίσι. Να εκφράσω τη φιλία μου προς τη χώρα σας και τον ελληνικό λαό. Είναι σημαντική για την Ευρώπη και το μέλλον όλων μας».

Παρακαλούμε περιμένετε ...