Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη δεν έχετε εμπιστοσύνη στους υπουργούς σας

Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη δεν έχετε εμπιστοσύνη στους υπουργούς σας

Επίθεση στην ΝΔ για ιδιοτέλεια και υποκρισία από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Επίθεση στην κυβέρνηση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις αλλαγές στις κυβερνητικές δομές εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ενώ κατηγόρησε την ΝΔ για ιδιοτέλεια και υποκρισία όταν ήταν αντιπολίτευσης.

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, σημείωσε ότι «αντιλαμβάνομαι, ότι ως πρωθυπουργός δεν έχετε εμπιστοσύνη στους υπουργούς σας. Εύχομαι αυτό το σχήμα να λειτουργήσει». Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ψευδή δημοσιεύματα και λαθροχειρίες από την κυβέρνηση και φιλικά ΜΜΕ αναφορικά με τον αριθμό των μετακλητών επί ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «μια εκστρατεία στοχοποίησης των ανθρώπων αυτών, για να δημιουργήσετε την εντύπωση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει την "στρατιά των κατσαπλιάδων"».

Υπογράμμισε ότι μέχρι το 2015, στην απογραφή των μετακλητών υπαλλήλων δεν καταγράφονταν οι ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες. Για παράδειγμα σημείωσε, στο γραφείο του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη υπηρετούσαν συνολικά 53 άτομα, ενώ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρώντας από υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είχε 52 μετακλητούς υπαλλήλους, ενώ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είχε μόλις 12.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για έλλειψη σεβασμού «στους θεσμούς και τη συνέχεια του Κράτους». «Τότε ήταν η μεγάλη η σπουδαιότητα του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης επειδή λεγόταν Ρακιντζής. Τώρα που λέγεται Παπασπύρου, δεν είναι μεγάλη η σπουδαιότητα και καταργούμε το θεσμό...» σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε, ότι ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ήταν ο βασικός νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Τότε δεν υπήρχε ζήτημα κομματικοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σήμερα υπάρχει θέμα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο επιλογή της κυβέρνησης να θέσει ως επικεφαλής της ΕΥΠ τον κ. Παναγιώτη Κοντολέοντα και στις αντιδράσεις που υπάρχουν σχετικά με το βιογραφικό του. «Αυτό που διαπιστώνουμε εμείς, είναι ότι ο άνθρωπος έχει κάνει σπουδές στο ανοιχτό πανεπιστήμιο του Λονδίνου» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Το πτυχίο αυτό μάλλον δεν έχει αναγνωριστεί από το ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ. Το μόνο πτυχίο που έχει αναγνωριστεί από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, είναι ένα πτυχίο μουσικής... Μήπως είναι μουσικός ο νέος διοικητής της ΕΥΠ;» αναρωτήθηκε.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι παραδίδει ένα κρίσιμο πόστο, σε έναν άνθρωπο που έχει ως μόνη περγαμηνή τη θητεία του σε εταιρία security, η οποία μάλιστα έχει καταδικαστεί σε μεγάλα χρηματικά πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη δημιουργία καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής φύλαξης και από το ΣΕΠΕ για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο έργο φύλαξης του ΗΣΑΠ. «Το κράτος δεν είναι φέουδο, δεν είναι τσιφλίκι, εδώ θα δίνετε λογαριασμό για τις πράξεις σας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.