Στην Ουάσιγκτον για τουρκική προκλητικότητα και οικονομία ο Μητσοτάκης

Στην Ουάσιγκτον για τουρκική προκλητικότητα και οικονομία ο Μητσοτάκης

Μέγαρο Μαξίμου και Αμερικανική πρεσβεία βρίσκονται κοντά στην οριστικοποίηση

Συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, θα έχει πιθανότατα το φθινόπωρο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν η τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο και η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε διαρκή επαφή για το θέμα με την Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και η ημερομηνία της συνάντησης είναι πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η πρώτη ευκαιρία είναι η προγραμματισμένη Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 17-30 Σεπτεμβρίου, στην οποία αναμένεται να βρεθεί ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να θέσει πρωτίστως στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, τα θέματα που σχετίζονται με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο. Επίσης, θα τεθεί το θέμα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, στα οποία εμμένει το ΔΝΤ, καθώς η Ουάσιγκτον ασκεί ισχυρή επιρροή στο Ταμείο.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε Βερολίνο, Χάγη και Παρίσι, με επιδίωξη να πείσει κυρίως Βερολίνο και Παρίσι για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά μία μονάδα, στο 2,5% αντί 3,5%. Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Βερολίνο στις 29 Αυγούστου και τη Χάγη στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου.

Η επίσκεψη στη γαλλική πρωτεύουσα έχει οριστεί για μετά τις 20 Αυγούστου και δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με την μετάβαση στο Βερολίνο, εφόσον βρεθεί κατάλληλη ημερομηνία.

  • Ολόκληρο το ρεπορτάζ στο «Πρώτο Θέμα» που κυκλοφορεί σήμερα στα περίπτερα