Δένδιας: Αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Δένδιας: Αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ο ΥΠΕΞ είπε ότι ο πρωθυπουργός έτεινε κλάδο ελαίας στην Τουρκία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι «τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν είναι προς διαπραγμάτευση», έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ ΣΚΑΪ, ο κ. Δένδιας τόνισε την ανάγκη, να καταλάβει η Τουρκία ότι υπάρχει διεθνές πλαίσιο. Ερωτηθείς για την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, ο κ. Δένδιας απάντησε, ότι ο πρωθυπουργός απηύθυνε προς την Τουρκία κλάδο ελαίας, ο οποίος πάντοτε συνδυάζεται με την αυτονόητη προϋπόθεση του απόλυτου σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, όπως τόνισε.

«Δεν είναι ένας διάλογος με την Τουρκία από μηδενική βάση, διότι δεν μιλάμε σε αχαρτογράφητα νερά, υπάρχει ένα διεθνές πλαίσιο. Και σε αυτό το διεθνές πλαίσιο, βεβαίως, μπορούμε να συζητάμε με τους Τούρκους γείτονες μας» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών. Υπογράμμισε δε, ότι «για μας πάντοτε έχει τεράστια σημασία η τήρηση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Αυτός είναι απαράβατος κανόνας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε ως πρόεδρος της κυβερνήσεως προς τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους».

Από εκεί και πέρα, επεσήμανε ο κ. Δένδιας, «θα δούμε πού και με τι τρόπο οι Τούρκοι θα προσλάβουν αυτή την πρόσκληση». Απαντώντας στο αν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών είπε, πως αυτό θα γίνει εν ευθέτω χρόνω και εν ευθέτω πλαισίω, κάνοντας γνωστό πως δεν έχουν γίνει προετοιμασίες για μια τέτοια συνάντηση.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Δένδιας στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως «βαραίνει στην ψυχή μας πάρα πολύ, 45 χρόνια κατοχή». Επιβεβαίωσε πως θα συνοδεύσει τη Δευτέρα τον πρωθυπουργό στην πρώτη του επίσκεψη στη Λευκωσία και δήλωσε, πως θα το κάνει με πολύ μεγάλη χαρά. Εστιάζοντας στο Κυπριακό, τόνισε την ανάγκη επίλυσής του στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών και ότι «αυτό πρέπει να το καταλάβει η Τουρκία».

Για την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε, πως το γεγονός ότι δεν είχε προλάβει καν να ορκιστεί και είδε τον υπουργό Εξωτερικών και την ίδια ημέρα και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας και το ότι κλείστηκε το ραντεβού με τους δύο κορυφαίους παράγοντες μέσα στην ίδια ημέρα, με προειδοποίηση δύο ημερών, «αυτό κάτι λέει για την αμερικανική διάθεση». «Όταν θέλουν να σε δουν γρήγορα, σημαίνει ότι εν πάση περιπτώσει υπάρχει ένα έδαφος, που μπορεί να καλλιεργηθεί» επεσήμανε περαιτέρω.

Μάλιστα, ανέφερε πως «προγραμματίζουμε και έχουμε βάσιμες πιθανότητες να έχουμε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, το φθινόπωρο στην Αθήνα, για τη δεύτερη φάση του Στρατηγικού Διαλόγου». Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχει με τις ΗΠΑ «έδαφος πάνω στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε».