Κυριάκος Μητσοτάκης: Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20%

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20%

Μίλησε μεταξύ άλλων για τη ΔΕΗ και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου

Μιλώντας στην εναρκτήρια συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις φοροελαφρύνσεις.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

  • Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις: τον Σεπτέμβριο θα ψηφισθεί η μείωση από το 28 στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% στο 5%.
  • Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.
  • Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.
  • Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.
  • Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

Τι ανέφερε για τη ΔΕΗ

Η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. Όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε «αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής».

Επιπλέον ανέφερε ότι πωλείται το 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και ιδιωτικοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Μίλησε για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ενώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τις καθηλώνουν θα σαρωθούν.