Τσίπρας: Ανοιχτή κερκόπορτα από τη ΝΔ για 4ο Μνημόνιο

Τσίπρας: Ανοιχτή κερκόπορτα από τη ΝΔ για 4ο Μνημόνιο

Επίθεση του πρωθυπουργού στην Πειραιώς για την πιστοληπτική γραμμή

Το ενδεχόμενο υπαγωγής της χώρας σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, βρέθηκε στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές, μετά τις δηλώσεις του υποψηφίου με τη ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου.

Στις δηλώσεις αυτές αναφέρθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ, να δώσει άμεσα απαντήσεις, καταγγέλλοντας ότι εάν υλοποιηθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός, αυτό θα σημάνει αυτομάτως την επιστροφή της Ελλάδας σε ένα 4ο Μνημόνιο, με βάση τις καταστατικές πρόνοιες του ESM για τις περιπτώσεις υπαγωγής σε γραμμή πιστοληπτικής στήριξης.

«Θέλουμε η χώρα να συνεχίσει την πορεία προς τα εμπρός και την επομένη των εκλογών. Έχοντας μια προοδευτική διακυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία, είναι απολύτως βέβαιο ότι προχωρούμε μπροστά, χωρίς επιτροπεία και μνημόνια, με έγνοια στους εργαζόμενους, τους ανθρώπους του μόχθου και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι όμως -και δεν είναι ρητορικό το σχήμα πάμε μπροστά ή πάμε πίσω- αφήνουν ανοιχτή κερκόπορτα να γυρίσουμε πίσω», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση με την οποία επισημοποιήθηκε η εκλογική συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους Πράσινους.

«Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, ο κ. Παπαδημητρίου, -δεν είναι απλά ένας υποψήφιος αλλά ένα προβεβλημένο πρόσωπο, που όπως ακούγεται, βρίσκεται στο στενό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη- δήλωσε σήμερα, ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη, εάν εκλεγεί, είναι να πάρει τα 37 δισ. ευρώ, που βρίσκονται ως μαξιλάρι ρευστότητας στα δημόσια ταμεία και να τα δώσει στις τράπεζες. Αυτά όμως τα 37 δισ. δημιουργήθηκαν από τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Εμείς αυτά τα χρήματα τα έχουμε, για να ανοίξουμε ένα καθαρό διάδρομο στις αγορές ώστε να δανείζεται σήμερα φτηνά η χώρα και δανείζεται σήμερα με το χαμηλότερο επιτόκιο, που είναι 2,5%. Αλλά και για να κατευθυνθεί μέρος αυτών στον ειδικό λογαριασμό για τη μείωση των πλεονασμάτων, από το 2020 και μετά, έτσι ώστε να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και για πολιτικές κοινωνικής στήριξης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όταν ρωτήθηκε δε ο κ. Παπαδημητρίου, ποιο είναι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη, για το πώς θα δανείζεται η χώρα, απάντησε ότι το σχέδιο είναι να οδηγηθεί η χώρα σε γραμμή πιστοληπτικής στήριξης» συνέχισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας «αυτό δηλαδή το οποίο εμείς αποφύγαμε με μάχη, καθότι ήταν ο κ. Στουρνάρας αυτός που επέμενε σε αυτό, ένα χρόνο πριν, όταν βγαίναμε από τα μνημόνια» και υπογράμμισε ότι για να αποκτήσει μια χώρα γραμμή πιστοληπτικής στήριξης, με βάση το καταστατικό του ESM, χρειάζεται αυτή η χώρα να υπογράψει Μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων αρχίζει να ξεδιπλώνεται σιγά-σιγά, από σκόρπια αφηγήματα είναι αλήθεια, γι΄ αυτό δεν δέχονται και την προγραμματική αντιπαράθεση», σχολίασε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει σχέδιο να ξαναγυρίσει τη χώρα σε 4ο Μνημόνιο και να δικαιολογήσει το κύμα των μεταρρυθμίσεων που θα είναι βαθειά αντιλαϊκές, με πρώτες τη διάλυση του ασφαλιστικού, τις περικοπές επιδομάτων, το 1:5 στο Δημόσιο και άλλα τέτοια.

«Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει εάν είναι αυτό το σχέδιο του. Είναι το σχέδιο του να οδηγήσει τη χώρα σε πιστοληπτική γραμμή, όπως λέει ο κ. Παπαδημητρίου και όπως ζητούσε επίμονα ο κ. Στουρνάρας, που σημαίνει μνημόνιο; Εάν είναι αυτό το σχέδιο πρέπει να το πει στον ελληνικό λαό. Εάν δεν είναι αυτό το σχέδιο του, πρέπει με καθαρό τρόπο να διαψεύσει τον κ. Παπαδημητρίου, τον υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ. Εάν δεν δώσει απάντηση ο κ. Μητσοτάκης, εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι το σχέδιο του και ο ελληνικός λαός πρέπει να το γνωρίζει πολύ καλά, ότι το σχέδιο είναι το 4ο Μνημόνιο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.