Τσίπρας: Το σχέδιο μας για το περιβάλλον και την ενέργεια

Τσίπρας: Το σχέδιο μας για το περιβάλλον και την ενέργεια

Ο πρωθυπουργός στην κοινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους Πράσινους

Στο σχέδιο για την «Βιώσιμη Ελλάδα», με εργαλεία θεσμικά, οικονομικά και κοινωνικά, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τους Οικολόγους Πράσινους.

«Χωρίς βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς φιλόδοξους στόχους και επένδυση για την ενεργειακή αποδοτικότητα, χωρίς μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, χωρίς νέα θεσμικά και λειτουργικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η χώρα θα εγκλωβίζεται διαρκώς σε ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης που έχει ήδη ξεπεραστεί παγκοσμίως, και που οδήγησε στην κρίση και τη χρεοκοπία το 2009» είπε. Τόνισε δε, ότι «αυτό το παλιό μοντέλο, εκτός από ξεπερασμένο, είναι και επικίνδυνο για την οικονομία, για την εργασία, για την ποιότητα ζωής και περιβάλλοντος και τελικά για την πρόοδο όλων».

«Διασφαλίζουμε ίδιους κανόνες και ευκαιρίες για όλους. Δημιουργούμε τις δομές για ένα σύγχρονο κράτος και διακυβέρνηση στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και υποδομές. Δημιουργούμε νέα σύγχρονα οικονομικά εργαλεία στήριξης επενδύσεων που βρίσκονται κοντά στην κοινωνία και στον παραγωγό, στηρίζοντας την οικο-ανάπτυξη αλλά και μια ελληνική βιομηχανία ανακύκλωσης», είπε.

Πρόσθεσε ότι «στηρίζουμε την περιβαλλοντική έρευνα, την καινοτομία και τις νέες ιδέες για το μετασχηματισμό προς τη βιώσιμη Ελλάδα, δημιουργούμε νέες, σύγχρονες υποδομές έργων περιβάλλοντος και αποβλήτων, 2,5 δισ. ευρώ, στις οποίες έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, καλύπτοντας χρόνιες ελλείψεις στη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, οι οποίες έχουν διασύρει παγκοσμίως και επιβαρύνει οικονομικά τη χώρα».

Επιπλέον, τόνισε ότι στηρίζουμε με κατάλληλα εργαλεία την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα κάθε Περιφέρειας της χώρας, δίνοντας εργαλεία και κίνητρα στην αυτοδιοίκηση και στους πολίτες. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «μέσα από το Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα 2030, επιλέγουμε ανταγωνιστικούς τομείς προτεραιότητας με υψηλές επενδύσεις για την επόμενη δεκαετία, όπως οι ΑΠΕ, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση, η βιοοικονομία κ.λπ. Επισήμανε ότι ήδη η Ελλάδα είναι 9η χώρα στον κόσμο σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Αναφέρθηκε παράλληλα σε 10 κεντρικά ζητήματα που πέτυχε η κυβέρνηση με την κοινή πορεία ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγων Πράσινων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «έχουμε πλέον αναρτημένους δασικούς χάρτες για το 55% της Ελλάδας» και ότι «η χώρα έχει για πρώτη φορά στην ιστορία της Εθνική Στρατηγική για τα δάση με στόχο την αειφόρο διαχείριση και προστασία τους και την αύξηση της συνεισφοράς τους στο ΑΕΠ της χώρας».