Τσίπρας: Μην βιάζονται όσοι ράβουν κοστούμια

Τσίπρας: Μην βιάζονται όσοι ράβουν κοστούμια

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις αιχμές για τη στάση του τηλεοπτικού σταθμού έναντι της κυβέρνησης

«Όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν είναι περασμένα, δεν είναι όμως ξεχασμένα. Μένει να δούμε αν με την παρουσία μου στον ΣΚΑΪ αποκαθίσταται η κανονικότητα» ανέφερε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξήγησε για την παρουσία του, στον τηλεοπτικό σταθμό, ότι διεκδικεί την προγραμματική αντιπαράθεση.

«Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ» είπε και πρόσθεσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στη Βουλή ότι θα προσέλθει σε αντιπαράθεση προγραμματική αλλά δεν τήρησε τον λόγο του». «Ορισμένες φορές με πλήγμα στην αξιοπιστία, στο κύρος και στην αντικειμενικότητα, υπερβήκατε τα όρια», επέμεινε πάντως ο πρωθυπουργός για την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από τη διοίκηση του ΣΚΑΪ μετά την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του σταθμού, με την οποία στοχοποιούσε την κυβέρνηση για το γεγονός.

«Εν πάση περιπτώσει είμαι εδώ διότι θέλω να εξαντλήσω κάθε δημόσια συχνότητα και γιατί πιστεύω ότι η παρουσία μου εδώ μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επιστροφή στην πραγματικότητα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε μια πολιτική δύναμη, που δημιουργούσε ανασφάλεια, όχι σε δημοσιογράφους, αλλά σε ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, που σήμερα πληρώνουν για την κατοχή δημόσιας συχνότητας, σε αντίθεση με το παρελθόν που «δεν πλήρωναν μια».

Πετύχαμε το βασικό στόχο, να βγει η χώρα από τα μνημόνια

Ερωτηθείς σχετικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε, ότι υπήρξε ψήφος αποδοκιμασίας κατά της κυβέρνησης και έσπευσε να τονίσει, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε στον βασικό του στόχο, να βγει η χώρα από τα μνημόνια, όμως ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος είχε την προσδοκία, αυτό να γίνει πιο γρήγορα και πιο αναίμακτα».

Κληθείς να απαντήσει για το α΄ εξάμηνο του 2015, ο πρωθυπουργός απαντώντας στην κ. Κοσιώνη και τον κ. Παπαχελά, οι οποίοι το χαρακτήρισαν καταστροφικό, είπε ότι «Αυτό δεν έγινε το 2009, ούτε μετά που ο κ. Σαμαράς μας άφησε το 2015 με 28% ανεργία και με άδεια ταμεία. Εγώ είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό, ότι θα συγκρουστώ. Μπορεί το παιχνίδι να ήταν στημένο. Πράγματι πήγα σε συμβιβασμό, αλλά είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό, που προσήλθε στις κάλπες με πλήρη επίγνωση της κατάστασης».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη, ότι «είναι άλλο να λες ψέματα και άλλο να προσπαθείς και να μην έχεις αποτέλεσμα. Πήγα όμως αμέσως σε εκλογές. Είπα στον ελληνικό λαό "αυτό κατάφερα"». Κατηγόρησε δε τον προκάτοχό του Αντώνη Σαμαρά, οτί εγκατέλειψε την εξουσία, γιατί δεν μπορούσε να υλοποιήσει, όσα είχε δεσμευθεί. «Ο κ. Σαμαράς δεν έκανε τίποτα για να ολοκληρώσει την 5η αξιολόγηση, που έπρεπε να γίνει τον Μάιο του '14» είπε. Επανέλαβε δε, ότι «ο κ. Σαμαράς επέσπευσε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αφήνοντας και άδεια τα ταμεία, ακριβώς γιατί στο μυαλό του είχε φτιάξει ένα σενάριο αριστερής παρένθεσης».

Όσο για το πόσο ζημίωσε τη χώρα το α΄ εξάμηνο του 2015, ο κ. Τσίπρας τόνισε, ότι «παραλάβαμε χρέος 324 δισ. και το 2016 το δημόσιο χρέος ήταν στα 321 δισ., δηλαδή 3 δισ. ευρώ λιγότερα. Από που προκύπτει η ζημιά που ακούω, για 60, 80, 100 δισ. ευρώ;». Σε επισήμανση του κ. Παπαχελά, ότι η ζημιά πιθανόν προκλήθηκε σε επενδύσεις που έφυγαν ή δεν ήρθαν, σε εξαγωγές που μειώθηκαν και άλλα, με τον πρωθυπουργό να παραδέχεται, ότι ενδεχομένως υπήρξαν παράπλευρες απώλειες, ωστόσο τόνισε, ότι από τα στοιχεία δεν προκύπτει η ζημιά στην ελληνική οικονομία, που ειπώθηκε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη, ότι «το 2008 το ΑΕΠ της χώρας ήταν στα 238 δισ. και το 2014 ήταν στα 178 δισ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το ΑΕΠ της χώρας στα 178 δισ. και σήμερα είναι 186 δισ.». Δεν αρνήθηκε ωστόσο, ότι εκείνες τις ημέρες των σκληρών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αποφάσεις με κόστος πολιτικό, για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Η μεσαία τάξη έχανε ετησίως 5.300 ευρώ από το 2010 έως το 2015

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τη φορολογία, είπε ότι «το 83% των φόρων επιβλήθηκε με το 1ο και το 2ο Μνημόνιο. Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν, ότι η μεσαία τάξη έχασε ετησίως 5.300 ευρώ από το εισόδημά της από το 2010 έως το 2015. Από το 2015 έως το τέλος του 2017, υπάρχει επιστροφή 680 ευρώ ετησίως στο μεσαίο εισόδημα». Αναφέρθηκε ακόμη στα 300.000 λουκέτα και τη μείωση κατά 40% μισθών και συντάξεων έως το 2015.

«Η Ελλάδα το 2015 ήταν μια χώρα στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης. Ήταν ηθική μας υποχρέωση να βρούμε τον τρόπο, να μην αφήσουμε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού να περιθωριοποιηθεί. Το ΔΝΤ ήθελε το μοντέλο της εξαθλίωσης και το αποτρέψαμε», είπε απαντώντας για την αποτελεσματικότητας της επιδοματικής πολιτικής.

«Σήμερα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σταμάτησαν να μπαίνουν λουκέτα, έχουμε 6,3 δισ. από ξένες άμεσες επενδύσεις. Σήμερα ανοίγουν ξανά επιχειρήσεις, στον τουρισμό ανοίγουν παντού ξενοδοχεία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε και στην εμβληματική επένδυση στην Παπαστράτος.

«Είναι άχαρο και άδικο να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε πολιτική δογματική απέναντι στην επιχειρηματικότητα», είπε και ιδίως για το Ελληνικό παρέπεμψε στην λαϊκή ρήση «εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι». «Παραλάβαμε ένα οικόπεδο, και σήμερα έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες με διαρκή αγώνα και έγνοια», είπε για το Ελληνικό.

Μην βιάζονται όσοι ράβουν κοστούμια

«Έχω προετοιμαστεί να δώσω τη μάχη για να κερδίσω. Μην βιάζονται όσοι ράβουν κοστούμια. Ο ελληνικός λαός δεν έχει πάρει ακόμα την οριστική του απόφαση», είπε ο πρωθυπουργός για τις επερχόμενες εκλογές και απέρριψε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση χτύπησε τη μεσαία τάξη. «Εγώ δεν ζω στην κορυφή του Ολύμπου, μένω στους πρόποδες. Ξέρω τι γίνεται στον κόσμο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Έθεσε δε το διακύβευμα των εκλογών, λέγοντας «αυτή η μάχη θα δείξει, αν θα προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά ή αν ο ελληνικός λαός θα επιλέξει, αυτούς που τον οδήγησαν στον γκρεμό». Για τις επιθέσεις του στις «ελίτ» και τα «σαλόνια», ο κ. Τσίπρας απάντησε, ότι «εγώ δεν μέμφομαι τα σαλόνια και την επιχειρηματικότητα που φτιάχτηκαν με εντιμότητα, με κόπο και ιδρώτα. Μέμφομαι αυτά τα σαλόνια, που έχουν χτιστεί με θαλασσοδάνεια, με δανεικά και αγύριστα ή με offshore εταιρείες».

Πάει πολύ να βρισκόμαστε απολογούμενοι για το σκάνδαλο Novartis

Ερωτηθείς για τον υπουργό «Ρασπούτιν» και τις παρεμβάσεις του στην Δικαιοσύνη για την υπόθεση Novartis, ο κ. Τσίπρας τόνισε, ότι «τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της χώρας έχουν να κάνουν με προμήθειες δημοσίου και με τις τιμές των φαρμάκων». «Να βρισκόμαστε και απολογούμενοι γι' αυτό το σκάνδαλο, πάει πολύ. Αντί να ζητήσετε να απαντήσει, ο τότε πρωθυπουργός και οι υπουργοί, γιατί η Novartis πήρε τιμές, που δεν μπορούσαν να πάρουν οι άλλοι» είπε. Πρόσθεσε δε, ότι «παρέμβαση στη Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο Novartis έκαναν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Λοβέρδος. Εκείνοι μήνυσαν τη Δικαιοσύνη. Αυτό είναι πρωτοφανές».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε, ότι στην υπόθεση της Novartis υπάρχει δρόμος ακόμα, ενώ απαντώντας στα περί δίωξης πολιτικών αντιπάλων, είπε ότι «εμείς ποινικές ευθύνες δεν προεξοφλήσαμε. Μιλήσαμε για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και αυτό είναι». Ο κ. Τσίπρας τόνισε, ότι την δεκαετία του 2000 η φαρμακευτική δαπάνη της χώρας ήταν κατά 4,5 δισ. ευρώ μεγαλύτερη από ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό με την Ελλάδα και γι' αυτό ένα από τα πρώτα πράγματα που επέβαλε η τρόικα, όπως είπε, ήταν να μειωθεί η δαπάνη αυτή στο μισό.

Ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε ακόμη στο γεγονός, ότι η Novartis έχοντας προφανώς εσωτερική πληροφόρηση, πούλησε τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούσε πριν την εφαρμογή του PSI, με αποτέλεσμα οι οικονομικές της απώλειες να είναι πολύ μικρές, σε σύγκριση με απώλειες της τάξης του 20% που είχαν άλλες φαρμακευτικές εταιρείες. Τόνισε δε, ότι «έχουμε μια σειρά από ενδείξεις, που ευλόγως μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι εδώ έχουμε σκάνδαλο», προσθέτωντας ότι αυτό θα το διερευνήσει η δικαιοσύνη.

Με βάση το Σύνταγμα η επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και τόνισε, ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με βάση το Σύνταγμα και το νόμο. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι, με βάση το Σύνταγμα, ξεκίνησε η προεπιλογή των δικαστών από τη Βουλή, λίγο προτού λήξη η θητεία τους, και στη διαδικασία συμμετείχαν τα κόμματα. Ακολούθησε προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα αυτό. «Είχαμε υποχρέωση να μην μείνει ακέφαλη η ηγεσία της δικαιοσύνης από την 1η Ιουλίου», είπε και σημείωσε ότι η ΝΔ αρνήθηκε να συνδράμει σε μια συναινετική επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης όταν εκλήθη, λόγω της προκήρυξης των εκλογών.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τηρήσει στο ακέραιο τη συνταγματική νομιμότητα. Κουβεντιάσαμε παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με βάση τη συνταγματική νομιμότητα. Μου είπε ότι ως εγγυητής του δημοκρατικού πολιτεύματος και της νομιμότητας, θεωρεί πως δεν πρέπει να ανακοινωθεί η απόφαση της κυβέρνησης μια βδομάδα πριν από τις εκλογές για να μην γίνει η δικαιοσύνη αντικείμενο αντιπαράθεσης. Σέβομαι την άποψή του αν και διαφώνησα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ψευδής η εντύπωση ότι θέλουμε να βγάλουμε τον Γιωτόπουλο ή τον Κουφοντίνα

Οι τόνοι ανέβηκαν, όταν ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και το ενδεχόμενο να οδηγήσει σε αποφυλακίσεις τρομοκρατών, με τον Αλέξη Τσίπρα να αφήνει αιχμές για την ευαισθησία στο θέμα που δείχνει η Σία Κοσιώνη, επισημαίνοντας τη συγγενική της σχέση με τον γιο θύματος της 17Ν, ζητώντας της να του επιτρέψει, να έχει και ο ίδιος ευαισθησίες.

«Αναπαράγεται μια ψευδής εντύπωση, ότι εμείς θέλουμε να βγάλουμε έξω το Γιωτόπουλο ή τον Κουφοντίνα. Ο Ποινικός Κώδικας δεν έγινε στο Μαξίμου ή στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, φτιάχτηκε από νομοπαρασκευαστική επιτροπή έγκριτων νομικών», είπε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε δε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους του ΣΚΑΪ: «Αναδεικνύετε το θέμα, λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές και επιβεβαιώνεται η άποψή μου, ότι η κριτική σας είναι και άδικη και σκόπιμη».

Δεν ήξερα για νεκρούς στο Μάτι

Ερωτηθείς για την τραγωδία στο Μάτι, ο πρωθυπουργός είπε, ότι βρισκόταν σε εκδήλωση στην Κροατία, όταν ενημερώθηκε, ότι η πυρκαγιά ήταν ανεξέλεγκτη και επιστρέφοντας στην Αθήνα, μετέβη στο κέντρο επιχειρήσεων, χωρίς να γνωρίζει για νεκρούς. «Στην αρχή είχα την πληροφορία, ότι ίσως είχαν χάσει τη ζωή τους ένα-δύο άτομα λόγω αναθυμιάσεων» είπε, για να προσθέσει, ότι «όταν έφυγε η κάμερα, μου είπαν, ότι ίσως είναι περισσότερα τα θύματα».

Συμπλήρωσε ότι «την επόμενη μέρα ζήτησα την σύγκληση Υπουργικού Συμβουλίου και πήρα επάνω μου ευθύνες, που δεν μου αναλογούσαν». Ο κ. Τσίπρας τόνισε, ότι «με ενδιέφερε η δουλειά, που έγινε το επόμενο διάστημα για να προσθέσει ότι «η κλιματική αλλαγή θα μας φέρνει συχνά σε τέτοια φαινόμενα. Πρέπει να φροντίσουμε να μην είναι τέτοιας έκτασης».

«Ο Πολάκης και ο Ξανθός έστησαν στα πόδια του το δημόσιο σύστημα υγείας, ανέσυραν στην επιφάνεια δύσοσμες υποθέσεις. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο έργο του (Πολάκη). Του έχω πει ότι ο τρόπος που επικοινωνιακά χειρίστηκε διάφορα θέματα είναι κάποιες φορές λάθος», είπε ο κ. Τσίπρας όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη.

«Αν μετά από 4 χρόνια στην εξουσία στη διακυβέρνηση του τόπου, το μόνο που έχουν να μας κατηγορήσουν, αυτοί που έχουν ψάξει τους φακέλους μας από την κανονική και από την ανάποδη, αυτοί που έχουν γυρίσει ανάποδα για να πέσουν από τις τσέπες μας και τα κέρματα, το μόνο θέμα είναι ο Πετσίτης, εγώ είμαι ευτυχής γι' αυτό», είπε ο πρωθυπουργός.